Yemek kazığı

Özel okulların yemek fiyatları da dudak uçuklatıyor. Çocukların 8 aylık yemek ücreti 5 bin lira oldu. Veliler, 'Her öğün Anzer balı yedirsen, bu fiyat olmaz' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2014 Güncelleme 23 Ağustos 2014, 00:00
Yemek kazığı

İÇİNDEKİLER

Ebeveynlerin çocuklarının daha kaliteli eğitim almaları için yıllık 45 bin liraya varan ücret ödemeyi göze aldığı özel okullar, yemek fiyatlarıyla da cep yakıyor. Özel okulların anaokulu ve ilkokul çağındaki öğrencilerden talep ettikleri 8 aylık (bir eğitim-öğretim yılı) yemek ücreti 5 bin liraya dayanıyor. Bir yetişkinin 1 yıllık yemek ücreti ise yaklaşık 4 bin 500 lira.

KUŞ SÜTÜ MÜ VAR?
Okul yetkilileri, sabah kahvaltısı ve öğle yemeğinden oluşan öğünlerin sağlıklı ve kaliteli ürünlerden oluştuğunu, bunun yanısıra çalışan aşçı, temizlik görevlileri ile birlikte maliyetin yükseldiğini belirtiyor. Ancak veliler, rakamlar karşısında isyan noktasına gelmiş durumda. Anaokulunda okuyan çocuğuna 5 bin liraya yaklaşan yemek ücreti talep edildiğini belirten veli Çiğdem Subaşı, "Bu rakam çok fahiş. Her öğün Anzer balı yedirsen yine de bu rakama ulaşamazsın. Kuş sütü mü veriyorlar? Sadece benim çocuğumdan değil, o sınıfta bulunan yaklaşık 20 öğrenciden de bu rakamı alıyorlar. Dolayısıyla işçi ücretlerini de defalarca öder bu rakam" diye veryansın ediyor.

ÖRTÜLÜ FİYAT
İlkokul birinci sınıfa kızını kayıt ettiren Yasemin Gülmez ise, "Okul, yemek ve servise ödediğimiz ücret yıllık 50 bin lirayı geçiyor. Böyle bir rakam olamaz. Çocuklarımız bizim yumuşak karnımız. Özel okullar da bu zaafımızdan yararlanıyor. Yemek ücretini verelim diye kantinini kapatan okul gördüm" diyor. Pek çok okul yemek ücretlerine tepki almamak için ücretleri 'yemek ve diğer' başlığı altında talep ediyor. Paketin diğer kısmını kırtasiye, şehir içi gezi ve eğitsel etkinlik masrafları oluşturuyor.



'KAR İÇİNSE HAİNLİKTİR'
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, "Bir okul velisine sunduğu yemek ücretini açıklayamıyorsa suçludur. Yemek ücretlerini kâr etmek amacıyla yükseltiyorsa haindir. Pek çok okul veli bulmakta zorlanıyor. Rakamları yükseltmek yerine düşürmeleri gerekiyor" dedi. Gülan, "Okullar belirli bir kalori ve gıda kalitesini tutturmak zorunda. Çoğu okul kahvaltı ve öğle yemeklerini kendileri hazırlıyor. Bu işi fabrikasyon yapanlar da var tabi. İstanbul'da öğünü 6-8 liraya gelen yemeği çocuklara yedirmek mümkün değil" diyen Gülan, buna rağmen çocuklardan yüksek yemek ücreti talep edilmesinin sıkıntı yarattığını söyledi. Gülan, velilerin okuldan çocuklara ne yedirildiğini yazılı olarak almaları gerektiği uyarısında bulundu.

Pınar ÇELİK NACAR