Emekliden 12 istek

TAKVİM'i telefon yağmuruna tutan emekliler; intibaktan promosyona, eşit zamdan ucuz ev imkanına, ikramiyeye kadar pek çok konuda talepte bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ağustos 2014 Güncelleme 06 Ağustos 2014, 00:00
Emekliden 12 istek

İÇİNDEKİLER

Emeklilerin sesi olan TAKVİM'e telefon yağıyor. Gazetemizi arayan emekliler, sorunlarını, taleplerini dile getiriyor.

İşte emeklilerin öne çıkan 12 isteği:
İNTİBAK: 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar intibak zammı istiyor.
2000 yılından önce emekli olan Bağ-Kur'lular da intibak kapsamına kendilerinin de alınmasını talep ediyor.
PROMOSYON: Yaklaşık 10.5 milyon emekli, banka promosyonu bekliyor. Gözler, Çalışma Bakanlığı'nda. Emekliler, "Bankalarla pazarlıklar sürdürülsün, hızla ve iyi bir rakamla sonuçlansın" çağrısı yapıyor.
TOPLU SÖZLEŞME: Enflasyona göre zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, "SSK ve Bağ-Kur emeklisine başka, memur emeklisine başka zam olmamalı. Bizim zamlarımız da toplu sözleşmede belirlenmeli" diyor.
İKRAMİYE: Emekliler, yılda 1 ya da 2 ikramiye verilmesini istiyor. Bu ikramiyenin Ramazan ve Kurban bayramlarından önce verilmesini öneriyor. TOKİ'DEN EV: Kiracı olan emeklilerin gözü TOKİ'de... TOKİ'nin emeklilere özel proje üretmesi isteniyor. Emekliler, TOKİ'ye "Bizi kira öder gibi ev sahibi yapın" çağrısı yapıyor. TATİL: Emeklilerin pek çoğu tatile hasret. Turimcilere seslenen emekliler, "Sezon başı ve sezon sonlarında uygun fiyatlı tatil imkanı sağlayın. Hem 12 ay oteliniz dolu olsun hem de biz hava değişimi yapabilelim" diyor.
SAĞLIK: Katkı payının kaldırılmasını isteyen emekliler, "Yaşımızdan dolayı sık sık doktora gidiyoruz. Hiçbir ay maaşımızı tam alamıyoruz" diyor. FATURALAR: Emekliler, faturaların kendilerini zorladığını, özellikle kış aylarında ısınma masrafının ağır geldiğini belirterek, "Doğalgaz, su ve elektriği emekliler indirimli kullansın" önerisini getiriyor.
EŞ PARASI: Eşi çalışmayan emeklilere eş parası verilmesi isteniyor.
ÇOCUK YARDIMI: Tahsil hayatına devam eden çocuğu olan emeklilere çocuk yardımı yapılması bekleniyor.
ULAŞIM: 65 yaş ve üstündekiler, şehir içi toplu taşıma hizmetleri ile demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatlarından ücretsiz yararlanıyor. Emekliler, bedava ulaşımın kapsamının genişletilmesini istiyor. Emekliler, belediyelere "Ya belediyeler kendilerine verilen yetkiyi kullanarak ücretsiz ulaşım yaşını 60'a çeksin ya da emekliler için bu yaş şartı tamamen kaldırılsın" diye sesleniyor.

MAAŞTAN KESİNTİ BİTSİN

SGDP: Çalışan emekliler, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisinin kaldırılmasını talep ediyor. Emekliler eğer bir işyerinde çalışıyorlarsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ama emekli kendine ait bir işyeri açarsa, emekli maaşından yüzde 15 kesinti yapılıyor. Emekliler, yetkililere "İhtiyacımız olduğu için çalışıyoruz. Kesinti bitsin" diye sesleniyor.