Kaçak avı

Bankalardan kredi çeken ya da kredi kartı almak isteyenlerin ücret bilgisi anında SGK'nın eline ulaşacak. Böylece SGK'ya düşük maaş bildirimi yapan, güvencesiz işçi çalıştıran işyerleri yakayı ele verecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2014 Güncelleme 02 Ağustos 2014, 00:00
Kaçak avı

İÇİNDEKİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bankalar üzerinden kaçağı yakalayacak. Dün yürürlüğe giren tebliğe göre; kredi çeken ya da kredi kartı almak isteyen kişilerin bankaya verdikleri maaş bordrosunun veya ücret bilgisinin bir kopyası anında SGK'ya ulaşacak. SGK, kendisine bildirilen prime esas ücretle, bankaya kredi veya kredi kartı almak için bildirilen ücreti karşılaştıracak. Böylece SGK, kendisine düşük maaş bildirimi yapan, güvencesiz işçi çalıştıran işyerlerini belirleyecek.

BANKA ÜZERİNDEN TAKİP
Kredi kullananlar dışında, bankada maaş hesabı olanların da bilgileri bulunulan ilin SGK müdürlüğüne bildirilecek. SGK'nın istemesi halinde, prim borcu olanların iş ve ev adresleri hesap bilgileri ile birlikte banka tarafından kuruma ulaştırılacak. Bu sayede SGK, alacaklı olduğu kişi ve kurumların hesabına elektronik ortamda haciz koyabilecek. SGK ayrıca, Genel Sağlık Sigortası (GSS) için yapılan gelir testindeki bildirimlerin tutarlılığını da banka hesaplarındaki meblağlarla kontrol edecek. GSS'de ödenecek prim miktarı, hanenin toplam geliri üzerinden hesaplanıyor. SGK, eksik bildirimde bulunarak düşük prim ödeyenleri banka hesapları üzerinden izleyebilecek.