Dönüşüme formül: Tapu takası

İmpo İmar'ın kurucusu Oflaz, kentsel dönüşümün, tapu takası gerçekleşirse sağlıklı bir şekilde işleyeceğini söyledi. Oflaz, bu yöntemle kent merkezlerinin değerinin bir kat daha artacağını belirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2014 Güncelleme 01 Ağustos 2014, 00:00
Dönüşüme formül: Tapu takası

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de 14 milyon, İstanbul'da ise 2 milyon konut doğal afetlere karşı güçlendirilmek için yıkılıp yeniden yapılmayı bekliyor. Kentsel dönüşüm politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, dönüşümün devlet eliyle, kat yükseklikleri korunarak, yerinde dönüşüm olarak yapılmasının gündemde olduğunu belirtti. İmpo İmar'ın kurucusu Hüseyin Oflaz, bu formülün ancak özel sektörün devreye girmesi ve tapu takası transferi gerçekleştirilmesiyle sağlıklı işleyebileceği uyarısında bulundu. Türkiye'deki kentsel dönüşüm projelerinin yüzde 30'unu gerçekleştirmekte olduklarını anlatan Oflaz, merkezde 5-6 katlı, bitişik nizam binaların olduğu yerlerde, 4-5 emsal yoğunluğu ile yerinde dönüşüm gerçekleştirmenin zor olduğunu vurguladı. Oflaz, "Buralarda ömrünü dolduran binaları yıkarak dönüşümü başarmak istiyorsak, kentin çeperlerinde transfer noktaları oluşturulması gerekiyor" dedi.

FARK ÖDENECEK
Devlet ya da özel sektörün, dönüşüm bölgesinde yaşayanlardan tapusunu verenlere yaşamaya hazır haldeki transfer noktalarındaki projelerden tapu vermesi gerektiğini anlatan Oflaz, sözlerine şöyle devam etti: "Aynı yerden ev isteyenlere ise değer artış yöntemine göre farkını ödemeleri kaydıyla ev verilmeli. Çünkü dönüşüm ile konutlar daha sağlıklı, güvenli, sosyal donatıları olan yerler haline geliyor. Evlerin gayrimenkul değeri de yükseliyor. Şu anda kent merkezinde metrekaresi 2 bin lira olan yerlerin değeri. dönüşüm sonrası 4-5 bin lira seviyesine çıkacak."

'HAZİNE GARANTİSİ VERİLMELİ'
Özel sektörü kentsel dönüşüme çekmek için, Hazine garantisi verilmesi gerektiğini anlatan Oflaz, şunları söyledi: "Emsal artışı bir teşvik değil. Zaten sadece emsali artırarak dönüşüm gerçekleştiremez siniz. KDV gibi, malzeme teşviki gibi formüller geliştirmeliyiz. Hazine garantisini kentsel dönüşüm için de düşünmeliyiz."

ŞART TRANSFER MERKEZİ
Hüseyin Oflaz Türk insanının dokunduğuna ve gördüğüne inandığını, bu nedenle dönüşüme ikna edilebilmeleri için, onlara eski konutlarını verdiklerinde alacakları konutun gösterilmesinin yerinde olacağını anlattı. Oflaz, İstanbul Kayabaşı bölgesinin başlangıçta standardı yüksek sosyal konutlardan oluşan böyle bir transfer merkezi olarak planlandığını söyleyerek, ancak sonradan farklı kaygılar ve hasılat paylaşımı modeli nedeniyle başlangıçtaki plana uyulamadığını açıkladı.

TEKSTİLDEN KAZANDIĞINI İNŞAATA YATIRDI
İstanbul Beylikdüzü'nde, 20 milyon lira yatırım bedeli ile yapımına başlanan Alya Residence Beylikdüzü, 48 daire ve 8 dükkandan oluşuyor. 8 bin metrekare alanda inşa edilen projede, daire büyüklükleri 73 ile 132 metrekare aralığında değişiyor. Konut fiyatları ise 178 bin liradan başlıyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Akkuş Grup'un ilk gayrimenkul projesi olan Alya Residence, akıllı ev sistemi ile inşa ediliyor. 1993 yılında tekstil sektörüne adım attıklarını söyleyen Akkuş Grup Başkanı Abdulkadir Akkuş, "Tekstilde yakaladığımız başarı sonrası akaryakıt ve inşaat alanlarında da boy göstermeye başladık. İnşaat sektöründe hayatı kolaylaştıran, konforlu ve güvenli yapılar kurmayı ilke olarak benimseyip; tüm projelerimizde ilkleri gerçekleştirmeyi ve bu anlayışla sektöre farklılık getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

2015'TE OFİS SEKTÖRÜNÜN YILDIZI PARLAYACAK
Maslak No/1 Yönetim Genel Müdürü Murat Karaçay, 2013 yılının 3'üncü çeyreğinden itibaren konut taleplerinde düşüş görüldüğünü belirterek, "İstanbul'da 2015 yılında ofis metrekaresinde 3 milyon 500 bin metrekare gibi bir artış olacak. Tüm ofis gayrimenkul sektörü hareketlenecek" dedi. Karaçay, Maslak No/1'in farkını ise "Yüzde 84 gibi büyük bir oranla verimlilik sağlayan Maslak bölgesindeki tek plaza" sözleriyle anlattı. Plaza, giriş katında brüt 500 metrekarelik bir ofis, diğer her katta brüt bin 42 metrekare olan tek ofislerden oluşuyor.

BİNALARDA %50 ENERJİ TASARRUFU MÜMKÜN
İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde görülmeye başlayan hortum, yıldırım ve ani bastıran sağanak yağışlar yaşamı olumsuz etkilemeye başladı. Bu durumu küresel iklim değişikliğinin görünen etkileri olarak değerlendiren uzmanlar, ısı yalıtımı ve enerji verimliliğinin iklim değişikliği ile mücadelede kilit rol oynadığını söyledi. Doğru ürün ve uygulama ile 'binalarda yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu' sağlanabileceğini belirten uzmanlar, bunun da atmosfere bırakılan sera gazı salınım oranlarında azalma sağlayacağını vurguladı.

SEMBOL iSTANBUL'A YABANCI İLGİSİ YOĞUN
Karden İnşaat tarafından İstanbul Beylikdüzü-Bahçeşehir Tem bağlantı yolu üzerinde hayata geçirilen Sembol İstanbul projesi, yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Yabancılara konut satış engelinin kalkması ile Sembol İstanbul'da toplam satış içindeki yabancı payı ciddi oranlarda yükseldi. Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, yatırımcıların özellikle 1+0, 1+1 ve 2+1 taleplerinin ön planda olduğu belirtti. 2 residence, 1 busidence ve 1 alışveriş merkezinden oluşan karma konsepte sahip proje, toplamda bin 66 daire, 554 ofis ve 44 dükkandan oluşuyor. Projede, 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 olmak üzere residence daire tipleri sunulmakta. 1+0 daireler 105 bin TL'den, 1+1 daireler ise 150 bin TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor. Yüzde 1 KDV avantajı ile alıcılarla buluşan projede, 30 ay faizsiz kredi kullandırılıyor. Proje, Aralık 2015'te teslim edilecek.

ÖĞRENCİLERE VIP HİZMETİ
Avrupa İnşaat, Türkiye'nin en konforlu öğrenci yurdu olmasını hedeflediği Konforist'i, İstanbul Eyüp'te inşa ediyor. 6 bin metrekarelik alan üzerine gerçekleştirilen proje, çevre üniversitelerde bulunan öğrencilerle yapılan görüşmeler ve fokus çalışmalar neticesinde, öğrencilerin ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda hayata geçiriliyor. Bir öğrenci yurdundan çok, konforlu, rahat ve güvenli bir yaşam alanı sunmayı hedefleyen Konforist, 2014-2015 eğitim öğretim yılında kapılarını açacak. Kız öğrenciler için yeni bir yaşam alanının kapılarını aralayan proje, 237 kişilik kapasitesi ile tek kişilik, 2 kişilik, 3 kişilik ve 4 kişilik odalarla hizmet verecek. VIP ve engelli odası da bulunan projede; otopark, yüzme havuzu, hamam, jakuzi gibi donatılar da mevcut.


Özlem KAMER TERCANLI