Yeni intibak

Torba yasa her kesimi mutlu ederken, intibak beklentisi arttı. 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar ve ilk intibaktan yararlanamayan Bağ-Kur'lular müjde bekliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2014 Güncelleme 27 Temmuz 2014, 00:00
Yeni intibak

İÇİNDEKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşmeleri devam eden torba yasa kısa zaman sonra yürürlüğe girecek. Sosyal Güvenlik düzenlemelerinin yanında milyonlarca vatandaşın prim ve vergi borçlarının yapılandırılacağı yasaya görüşmeler sırasında yeni eklemeler de yapılıyor. Bu değişiklikler birçok kesimi heyecanlandırırken emekliler de beklentiye girdi. Özellikle 2000 yılından sonra emekli olmuş vatandaşlar ve ilk intibaktan yararlanamadıkları için maaşları çok düşük kalan Bağ-Kur'lular yeni bir intibak düzenlemesi bekliyor.

355 LİRA ZAM OLMUŞTU
2000 yılından önce emekli olan işçi emeklileri için çıkartılan intibak yasası ile 2 milyona yakın vatandaşın emekli maaşında 20 lira ile 355 lira arasında değişen artışlar yaşanmıştı. Bu düzenlemeden sadece işçi emeklileri yararlanmış, toplu sözleşmeye tabi memur emeklileri ve Bağ-Kur'luların maaşlarında değişim olmamıştı. Özellikle Bağ-Kur'luların maaşları çok düşük kalmıştı. 2000 yılından sonra emekli olanlar da aynı şekilde maaş farklılıklarının giderilmesi için yeni bir intibak beklentisine girdi. Bu konuda yapılan çalışmalardan netice alınamazken, konu yargıya intikal etmişti. Yapılan son duruşmaya bilirkişinin raporu yetiştirememesi sebebiyle, duruşma Kasım ayına ertelendi. Emekliler mahkemeler yoluyla değil çıkartılacak yeni bir düzenleme ile intibak almak istiyor. Aynı şartlarda fakat farklı zamanlarda emekli olanlar arasında oluşan maaş haksızlığı da bu sayede giderilebilir.

'PRİMİMİZİ TAMAMLAYALIM'
Bu arada torba yasaya eklenmesi beklenen diğer bir konu da emeklilik için primi eksik vatandaşların durumu. Bu vatandaşlar yıl ve yaş şartları tamam olmasına rağmen primleri eksik olduğu için emekli olamıyor. Yaşları gereği çalışacak durumda da olmayan bu vatandaşlar geriye doğru prim borçlanması hakkı istiyor.

Anneye emeklilik

Torba yasa annelerin doğum borçlanmasını 2 çocuktan 3'e çıkartıp, memur ve Bağ-Kur'lulara da yayarken, sigortalılıktan önceki doğumları yok saydı. Bu haksızlığın giderilmesini isteyen kadın çalışanlar ise erkeklere uygulanan askerlik borçlanmasının benzerinin kadınlara da uygulanmasını ve sigortalılıktan önceki doğumların da borçlanılabilmesini bekliyor. Bu gerçekleştiğinde kadınlar borçlandıkları gün kadar işe başlangıç tarihlerini geriye çekebilecek ve daha erken emekli olma imkanına kavuşacak.