Avrupa'da en ucuz trafik sigortası Türkiye'de

Generali, zorunlu trafik sigortasını incelemeye aldı. Araştırmanın sonuçları, Avrupa'da zorunlu trafik sigortası için sürücülerin cebinden Türkiye'ye oranla 4 kat daha fazla para çıktığını ortaya koyuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Temmuz 2014 Güncelleme 22 Temmuz 2014, 00:00

İÇİNDEKİLER

Generali, Avrupa'daki ve Türkiye'deki zorunlu trafik sigortasına ödenen rakamları araştırdı. Araştırmanın sonuçları, Avrupa'daki araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası için Türkiye'deki araç sahiplerine göre çok daha farklı rakamlar ödediğini gösteriyor. Avrupa'nın çeşitli ülkelerini kapsayan araştırmada Türkiye, yıllık ortalama 89 euro ile zorunlu trafik sigortasına ödenen miktarda son sırada yer alıyor. Listenin ilk sırasında yıllık ortalama 438 euro ile İsviçre ve 431 euro ile İtalya yer alıyor. Bu 2 ülkeyi sırasıyla 258 euroyla Avusturya ve 214 euroyla Almanya takip ediyor. Doğu Avrupa ülkelerinde ise, zorunlu trafik sigortasının Batı Avrupa'ya kıyasla daha düşük olduğu göze çarpıyor. Bu ülkeler arasında Slovenya 212 euroyla ilk sırada yer alıyor.

İYİ SÜRÜCÜ DAHA AZ PRİM ÖDÜYOR
Generali, araştırmasıyla ulaştığı bilgiler dahilinde güvenli sürüşün önemine de dikkat çekiyor. Avrupa ülkelerinde kaza oranı düşük olan sürücüler yıl içinde poliçelerini yenilerken, kaza yapmış sürücülere oranla çok daha az prim ödüyor. Generali Stratejik Planlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Petar Dobric, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Generali Sigorta olarak tüm sürücüleri güvenli sürüş konusunda çok daha hassas olmaya davet ediyoruz. Bu konu, kaza oranlarının en aza indirilmesi, can ve mal kaybının yaşanmaması adına çok büyük önem teşkil ediyor. Ayrıca, yıl boyunca herhangi bir kazaya karışmamış sürücüler kaza yapanlara oranla çok daha düşük primler ödeyerek zorunlu trafik sigortası poliçelerini yenileme imkanına sahip oluyor."

ORTALAMA 89 EURO ÖDÜYORUZ
Generali Stratejik Planlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Petar Dobric, kazaya karışmayan sürücülerin, kaza yapanlara oranla çok daha düşük prim ödediğine dikkat çekti.

ÖDENEMEYEN PRİMLERE GÜVENCE
Aegon Türkiye, hayat sigortası poliçelerinin prim ödemelerini sigorta süresinin sonuna kadar güvence altına alan ürünü 'Ödeme Güvence Sigortası'nı şimdi de telesatış kanalından sunuyor. 'Ödeme Güvence Sigortası'na, Ödüllü Birikim Hayat Sigortası ve Prim İadeli Hayat Sigortası müşterileri sahip olabiliyor. Ödeme Güvence Sigortası'na sahip olan müşterilerin Ödüllü Birikim veya Prim İadeli ürünlerinin primleri, malul ya da işsiz kalmaları, kaza sonucu hastanede yatarak tedavi görmeleri, kritik hastalıklara yakalanmaları halinde, Aegon tarafından karşılanıyor.

TÜRKİYE, AVRUPA'NIN EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİSİ
AIG Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, Türkiye'nin büyüme hızı en yüksek ikinci ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa'daki en hızlı büyüyen ekonomi konumunda olduğunu belirten Sağıroğlu, sigorta sektörünün Türkiye'deki büyüme potansiyelinin çok yüksek seviyelerde olduğunu vurguladı.

PAMUKÇU: HEDEFLERİMİZİN OLDUKÇA ÜSTÜNE ÇIKTIK
Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, ilk 4 ay sonuçlarına bakıldığında hedeflerinin oldukça üstünde sonuçlar elde ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Şirketimizin, toplam prim üretim rakamlarında, 2014'ün ilk 4 ayı ile 2013'ün aynı dönemini karşılaştırdığımızda reel olarak yüzde 84 büyüdüğünü gözlemliyoruz."

YABANCI UYRUKLULAR İÇİN ÖZEL ÜRÜN
Groupama Sigorta, yabancı uyruklu vatandaşlar için özel avantajlar sunan FİT Sağlık Sigortası'nı hazırladı. FİT Sağlık Sigortası ile hastalık ya da kaza durumunda oluşabilecek muayene, tedavi ve bakım giderleri 7/24 güvence altına alınıyor. Yatarak ve ayakta tedavi teminatları sunan FİT Sağlık Sigortası, yatarak tedavi giderleri konusunda anlaşmalı kurumlarda sigortalıdan katılım payı almazken, limit de uygulamıyor. FİT Sağlık Sigortası ayrıca anlaşmalı kurumlarda yoğun bakım gideri konusunda da limitsiz hizmet sunuyor. Anlaşmalı olmayan kurumlarda ise 20 bin lira limitli yatarak tedaviden yüzde 20 katılım payı alınıyor.

HAYAT SiGORTASI İHMAL EDİLMEMELİ
ING Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çevik, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) aslında daha çok katılımcının sisteme girmesiyle büyüyecek bir model olduğunu söyledi. Faizlerin yıllık yüzde 8-9 olduğu bir ortamda yüzde 25'lik devlet katkısının yüksek bir oran olduğunu belirten Çevik, buna rağmen katılımcıların sistemden çıktığını ifade etti. "Anaparadan yüzde 15 stopaj kesintisinin kalkmasıyla beraber, sistemden çıkmak o kadar kolaylaştı ki, insanlar birer birer çıkmaya başladı. Kurban parası için sistemden çıkan insanlar var, bu sistemin büyümesini engelliyor" diyen Çevik, sistemden çıkanların toplu paralarının tamamını çektiğinin altını çizdi. Çevik, sözlerine şöyle devam etti: "BES'e yeni giren insanlar küçük küçük biriktirirken, çıkan insanlar 5-6 yılın toplu parasını alarak çıkıyor. Dolayısıyla BES'te beklenen büyüme, çıkışlardan dolayı görülemiyor. Gelişmiş ülkelerin çoğunda ikinci basamak emeklilik sistemi var. 60-65 yaşından önce ne olursa olsun o sistemden çıkılamıyor. Onlar emekliliğe para yatırıyor, bizde tasarrufa para yatıyor." '

HAYAT'A ÖNEM VERECEĞİZ
Hayat sigortalarının sadece kredilere endeksli hale geldiğini kaydeden İhsan Çevik, bu durumun doğru bir uygulama olmadığını söyledi. BES'e ağırlık verirken hayat sigortasının unutulduğunun altını çizen Çevik, bu ürünün bir koruma ürünü olduğunu anlatta. Herkesin hayat sigortasına önem vermesi gerektiğine değinen Çevik, "ING olarak Türkiye'de çok büyük bir eksiği tamamladık. Sigorta şirketi, 'Sen hastasın poliçeni yenilemiyorum' diyebilir, bu son derece doğal bir haktır. Ama biz hayat sigortası almak isteyen müşterimize 65 yaşına kadar yenileme garantisi veriyoruz" dedi. Hayat sigortasının daha çok anlatılması gerektiğini vurgulayan Çevik, önümüzdeki dönemde ING Emeklilik'in hayat branşına yoğunlaşacağını ifade etti.

YÜZDE 70 BÜYÜDÜ
Halk Hayat ve Emeklilik, ilk 6 aylık dönemde fon büyüklüğünü 235 milyon lira artırarak Haziran sonu itibarıyla 573 milyon liraya ulaştırdı. İlk 6 ayda bireysel emeklilik fon pazarı yüzde 21'lik büyüme performansı gerçekleştirirken; şirket yüzde 70'lik büyüme performansı gösterdi. Genel Müdür Nurullah Okur, "Gösterdiğimiz büyüme başarısı çok ciddi bir çalışmanın sonucudur" dedi.