Borç 36 ayda bitecek

Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması yasası çıktığında 20 milyon vatandaş nefes alacak. Borçların faizleri silinecek, ana para 18 taksit ve 36 ay vadeyle ödenecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Temmuz 2014 Güncelleme 05 Temmuz 2014, 01:15
Borç 36 ayda bitecek

İÇİNDEKİLER

Meclis'te görüşmeleri devam eden torba yasa tasarısı, kısa zaman sonra çıkacak. Başta 60 maddeden oluşan tasarı, şu anda 150 maddeye kadar çıkmış durumda. Bu tasarının çok önemli bir kısmı vatandaşın kamuya olan prim, vergi, ceza gibi borçlarını kapsıyor. Yasa çıktıktan sonra prim borçları için 3 ay süre tanınacak. Vergi borçları için ise bu süre 4 ay olacak. Bu süre içinde borçluların ilgili kurumlara müracaat etmeleri gerekiyor. Eğer borcunuz varsa, hemen kurumlara müracaat etmenizde fayda var. Başvuru sonrasında borcunuzun faizleri silinecek. Kalan ana paraya ise enflasyon oranında bir ekleme yapılacak. Bu eklemeler yüzde 1.05 ile yüzde 1.15 arasında olacak.

TERCİH SİZDE
Ödeme durumunu ise sizin tercihiniz belirleyecek. İsterseniz borcu tek seferde ödeyerek bu enflasyon farkından da kurtulabilirsiniz. Ya da 6, 12 ve 18 ay seçeneklerini de seçebilirsiniz. Borçlar iki ayda bir ödenecek. Böylece 6 taksiti seçen bir mükellef 12 ayda, 12 taksiti seçen mükellef 24 ayda, 18 taksiti seçen ise 36 ayda ödemelerini tamamlayabilecek. İlk taksitler ödendiği zaman, sağlık hizmetlerinden yararlanamayanlar için sorun ortadan kalkacak. Ödemeleri yaparken 2 kez üst üste aksatmamak gerekiyor. Yapılandırılan borçlar nedeniyle daha önce mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde; üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.

TASARIDA NELER VAR
SGK'nın, sigorta primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı fiili hizmet süresi zammı, işsizlik sigortası primi sosyal güvenlik destek primi isteğe bağlı sigorta primi Bağ-Kur emeklilerinin sosyal güvenlik destek primi idari para cezası damga vergisi özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı iş kazası ve meslek hastalığı malullük adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ilgililerden tahsili gereken rücu alacakları SGK'nın fazla ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ilişkin alacaklar ile bunlara bağlı gecikme cezası gecikme zammı ve kanuni faiz alacakları Genel Sağlık Sigortası prim alacakları...

70 BİN BAĞ-KUR'LU İÇİN İŞÇİ EMEKLİLİĞİ FIRSATI
Meclis'te görüşmeleri süren torba tasarıdan Bağ- Kur'lulara bir müjdeli haber daha geldi. Yaklaşık 1.3 milyon Bağ- Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren tasarıyla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor. Bu kapsamda olan yaklaşık 70 bin Bağ-Kur'lunun emekliliğindeki engel de kalkmış olacak. Örneğin, 15-20 yıl Bağ-Kur'lu çalışırken işyerini kapatıp başka bir yerde işçi olarak çalışsalar da kalan prim borcu nedeniyle emekli olamıyorlardı. İşçi statüsünde emeklilik hakkı olmasına karşın bu uygulanmıyordu.

VERGİDE 8.5 MİLYON KİŞİ
Torba tasarı ile yapılandırma kapsamına girecek vergi ile ilgili bütün alacaklar toplamı 67 milyar lirayı buluyor. Bunun 23.5 milyar lirası dahilde alınan KDV, 17.6 milyar lirası gelir vergisi, 5.8 milyar lirası kurumlar vergisi, 7.5 milyar lirası motorlu taşıtlar vergisi, 4.7 milyar lirası ÖTV ve 7.9 milyar lirası ise diğer vergi kalemlerinden oluşuyor. Yaklaşık 8.5 milyon mükellef yapılandırmadan yararlanacak.

ÇİFTÇİYE MÜJDE
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) bölgesindeki Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'taki tarımsal sulamaya ait elektrik tüketim bedellerinde çiftçiler lehine önemli düzenlemeler yapıldığını bildirdi. Çelik, yaptığı açıklamada, tarımsal sulama elektrik bedellerine yönelik DEDAŞ yetkilileriyle görüştüklerini belirtti. Geçen yıl 100 dönüm pamuk eken çiftçilerin elektrik tüketim bedellerinin 2014 yılı tarımsal desteklemeden 9 bin, mısır ekenlerin 7 bin, buğday ekenlerin de 2 bin lira olarak kesileceğini vurgulayan Çelik, çiftçilerin bu indirim imkanlarından yararlanmaları için bu ayın sonuna kadar DEDAŞ'a başvurmaları gerektiğini aktardı. Çelik, bu süre içinde anlaşmaların yapılması halinde çiftçilerin elektriklerinin kesinlikle kesilmeyeceğini ifade etti.

YARIN: SÜRÜCÜLER CEZADAN KURTULUYOR