İşçilerin tazminatı güvence altında

Torba tasarının 20 maddesi komisyondan geçti. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı güvence altına alındı. Sözleşmeler 3 yıla çıkartıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2014 Güncelleme 25 Haziran 2014, 00:25
İşçilerin tazminatı güvence altında

İÇİNDEKİLER

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen 'torba yasa' tasarısındaki, taşeron işçiye kıdem tazminatı hakkı getiren ve iş güvenliğini 1 yıldan 3 yıla çıkaran madde geçti. Böylece taşeron işçiler için sözleşmeler en az 3 yıl olurken, girdi-çıktı yapılarak tazminat ve izin haklarının sıfırlanması önlenecek. İşçilerin kıdem tazminatları kamu kurumunun güvencesi altına alınacak. Bu işçiler her bir yıl için 14 günlük yıllık izin kullanabilecek. Ücretli iznin parası devlet tarafından ödenecek. Tasarıdan, asıl işverene, işyerlerindeki alt işverenlerin gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alıp almadığını gözetleme ve denetleme görevi veren madde de önergeyle çıkarıldı. İşveren; çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile 10 ve daha fazla çalışanı bulunan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirecek. İş Sağlığı kapsamındaki raporlar işyeri hekiminden alınacak.

AİLE HEKİMİ DEVREYE GİRİYOR
10'dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerleri için, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden hizmet alınabilecek. Kurulu bulunduğu iş kolunda yüzde 3 üye şartı, işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak. İşe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için ödeme yapılacak.