Seferberlik

Başbakan Erdoğan, Soma için devletin maddi-manevi tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi. Buna göre; şehit yakınlarına aylıkları hızlı bir şekilde bağlanacak, babasını kaybeden çocuklara burs verilecek, ihtiyaçlar giderilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2014 Güncelleme 18 Mayıs 2014, 01:37
Seferberlik

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, Soma faciasının yaralarının sarılması için ilgili bakanlara ve kurum başkanlarına bizzat talimat verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere ilgili kurumların Soma'da özel bir çalışma yapmasını istedi.

Facianın mağduru tüm ailelerin tek tek dolaşılarak ihtiyaçlarının tespit edilmesini, babasını kaybeden çocuklara burs verilmesini, aylık bağlama gibi sosyal güvenlikle ilgili işlemlerin hızlandırılmasını isteyen Erdoğan, "maddimanevi bütün imkanların seferber edilmesi" mesajı verdi.

Hükümet, yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin sıkıntı yaşamaması için her türlü tedbiri alırken, devletin imkanlarını da seferber etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, "Başbakanımızın bizlere talimatı oldu. Onlar da hızlı bir şekilde ailelere intikal edecek" dedi.

NAKİT DESTEĞİ
4 yıl önce Bursa ve Balıkesir'de meydana gelen göçüklerde yaşamını yitiren ailelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için 10 bin lira verilmişti. Kazada yaralananlara da 5 bin ile 7 bin 500 lira arasında değişen yardımlar yapılmıştı. Edinilen bilgiye göre ayrıca Başbakanlık'tan AFAD aracılığıyla da yardım yapılması planlanıyor.

3 İŞLEM YAPILACAK
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, iş kazası neticesi hayatını kaybedenlerle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde 3 işlem yapılacağını söyledi. Çelik bu işlemleri şöyle anlattı:

CENAZE YARDIMI
"Birincisi, hiçbir şarta bağlı kalmaksızın ölüm gelirinin bağlanması. Bugüne kadar 169 dosya ölüm geliri bağlamaya hazır hale getirildi. İkinci yapılması gereken ölüm aylığının bağlanması konusudur ki, bu çeşitli şartlara bağlı. Arkadaşlarımız ölüm aylığının bağlanmasıyla ilgili şu anda teknik düzeyde çalışmalarını tamamlıyorlar, bu konuda nasıl bir mevzuat değişikliği yapmamız gerektiğini de değerlendirip, ölüm gelirinin yanında ölüm aylığının da bağlanmasıyla ilgili gerekli çalışmaları yasal boyutuyla da gerçekleştireceğiz. Üçüncü olarak şehitlerimizin yakınlarına, bir defaya mahsus olmak üzere 415 lira cenaze yardımı yapılacaktır."

MAAŞ ÖDENECEK
İş kazası sonrasında vefat eden çalışanların ailelerine ölüm geliri ve ölüm aylığı bağlanıyor. Ölüm geliri çalışanın brüt maaşının yüzde 70'i oranında oluyor ve bu eş ile çocuklar arasında belli oranlarda pay ediliyor. Ayrıca ölenin yardıma muhtaç anne ve babası var ise onlara da belli oranlarda maaş ödemesi yapılıyor. Ölenler eğer 5 yıllık sigortalı ve 900 gün prime sahipse bu kez ölüm aylığı da veriliyor. İki maaşı hakeden aileye çok olanın tamamı diğerinin yarısı ödeniyor. Yaralı madenciler ise günlük kazançlarının yarısını yatarak tedavide alıyor. Rapor süresinde ise 3'te 2'si ödeniyor. En az yüzde 10 işgörmezliği olan işçiye ömür boyu maaş ödeniyor.

SGK İŞBAŞINDA
Soma'da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden işçilerle ilgili özel ekipler kurduklarını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, TAKVİM'e konuştu. İş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerden dolayı ölen sigortalının aylık kazancının yüzde 70'inin ölüm geliri olarak bağlandığına dikkat çeken İlhan, madende 2 bin 896 işçinin sigortalı çalıştığını tespit ettiklerini açıkladı. İlhan, ölen işçilerin ailelerine bağlanacak maaş miktarının aylık bin liranın üzerinde bir meblağ olacağını açıkladı.

ÖZEL YAZILIM
Hayatını kaybeden, yaralanan işçiler ve aileleri için özel bir ekip kurduklarını belirten İlhan, şunları kaydetti: "Özel bir yazılım programıyla bölgede çalışmalarımız devam ediyor. Vefat eden işçilerimizin aileleri bürokrasiye takılmayacak, bir an önce maaşları bağlanacak."

Erhan ÖZTÜRK / HAZAL ATEŞ