Emeklilere toplu sözleşme

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gündemi toplu sözleşme. Emekliler, 'Tek çatı, farklı zam olmaz. Biz de toplu sözleşmeye girelim' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2014 Güncelleme 26 Nisan 2014, 00:00
Emeklilere toplu sözleşme

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 1.9 milyon memur emeklisinin zamlarının toplu sözleşmeyle belirlenmesi, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de umut oldu. Enflasyona endeksli zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 'toplu sözleşme' beklentisi içerisine girdi. Bu konuda yetkililere çağrı yapan emekliler, "Tek çatı, farklı zam sistemi olmaz. Madem memur emeklilerinin zamları toplu sözleşmeyle belirleniyor. Biz de toplu sözleşme istiyoruz" diyor.

SGK ÇATISI BİRLEŞTİRDİ
Yaklaşık 8.5 milyon SSK ve Bağ- Kur emeklisi, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alıyor. Memur emeklilerinin zammı ise, memurlar ile birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaş artışlarının memur emeklileri gibi toplu sözleşmede belirlenmesini istiyor. Buna gerekçe olarak da sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında olmasını gösteriyor.

TELEFON YAĞIYOR
TAKVİM'i arayan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, "SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında birleşti. Bu nedenle tüm emekliler aynı zammı almalı. Memur emeklisine başka, SSK ve Bağ-Kur emeklisine başka zam olmaz" diyor. Emekliler, yetkililere şöyle sesleniyor: "SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları da memur emeklileriyle birlikte toplu sözleşmede belirlenmeli. Böylece tüm emekliler eşit zam alır. Ayrıca enflasyona bağlı sistemle maaşlarda iyileştirme yapılamıyor. Toplu sözleşme yapılması halinde iyileştirme imkanına da kavuşmuş oluruz."

TEMMUZ'DA ZAM
Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayını bekliyor. Bu yılın ilk 6 ayında ortaya çıkacak enflasyon miktarı kadar emeklilere zam verilecek. Bu zammın açıklanan enflasyon rakamlarına göre, yüzde 5'i bulması öngörülüyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri; 2008 yılından bu yana, çalışan ve emekli olan herkesin SGK çatısı altında olduğunu, bu yüzden toplu sözleşme görüşmelerinde tüm emeklilerin haklarının eşit olması gerektiğini belirtiyor.