Bir çivi bile olsa memleketime çakmak isterim

Selahattin Ayan, beyaz önlüğü ile mutfakta bir patron. Yaptığı işler ilgi çekiyor. Birçok ülkeden gelen yatırım tekliflerini geri çevirip, 'İlle de memleketim' diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2014 Güncelleme 24 Nisan 2014, 01:55
Bir çivi bile olsa memleketime çakmak isterim

İÇİNDEKİLER

Çikolata deyince Türkiye'de birkaç marka aklımıza geliyor. Pastane deyince de hemen sayabileceğimiz isim çok değil. Peki, "Hem çikolata hem pastane deyince akla gelen isim ne?" diye sorduğumda fazla alternatif kalmıyor. İşte onlardan birisi de Pelit. 1957 yılında pasta ustası Kazım Ayan'ın İstanbul'da kurduğu Pelit, şimdi dünyada tanınan, 3 binden fazla insanın çalıştığı, 20'ye yakın ülkeye ihracat yapan bir marka haline geldi. İşi babasından devralan Selahattin Ayan ile hafta sonu sohbet imkanı buluyoruz. Bir patron gibi değil, fabrikanın en kıdemli ustabaşısı gibi beyaz önlüğü ile bizi karşılıyor. Sohbet sırasında Esenyurt'taki yeni tesisi de geziyoruz. 110 bin metrekareye kurulmuş, 70 bin metrekare kapalı alanı olan ve 100 milyon dolara mal olmuş bir üretim tesisi. İçinde yok yok. Balo salonları, catring hizmeti veren mutfaklar, çikolata müzesi bile var...

FABRİKADA YAŞIYOR!
Selahattin Ayan, tesisin dünyanın ikinci büyük çikolata fabrikası olduğu bilgisini verdikten sonra da ilave ediyor: "Dünyanın her yerinden gelip tesisi geziyorlar. En çok dikkatleri çeken, hijyene verdiğimiz önem." Üretimin bütün kademelerinde yer alan Selahattin Ayan, neredeyse fabrikada yaşıyor. Ayan, "Eve sadece 3 saat gidiyorum. Kalan bütün zamanım burada geçiyor. Her ürünü kontrol ediyorum. Üretimin içinde olmak beni mutlu ediyor" diyor. Mutluluk deyince 'çikolata mutlu eder' tezini hatırlatıp, "Çikolata yiyor musunuz?" diye soruyorum. Ona da cevabı şöyle oluyor: "Üretilen her ürünü tadıyorum. Tatmadan olmaz. Böylece her gün çikolata yemiş oluyorum. Mutlu ediyorsa biz de mutluyuz. 3 bin çalışanımız var, yakında 5 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Sanırım onlar da mutlular." Bu kez "Çikolata mı sizin için önemli, diğer ürünler mi?" diyecek oluyorum, hemen cevabı yapıştırıyor: "Benim için çikolatadan daha önce pasta geliyor. Çünkü çikolata biraz fabrikasyon gibi. Ama pasta öyle değil. Tamamen elle yapılıyor. Bu yüzden pasta daha çok hoşuma gidiyor ve pasta ile uğraşmayı seviyorum..." Üretim tesisisinin içindeki çikolata müzesi de çok ilginç. İstanbul'daki tarihi mekanların, camilerin ve ünlü kişilerin çikolatadan yapılmış minyatürleri var. Tabii en çok ilgiyi de Nuh'un Gemisi çekiyor. Çikolatadan kocaman bir gemi ve içindeki hayvanlar tasvir edilmiş. Selahattin Ayan, bu bölümün büyük ilgi gördüğünü, hatta ABD'den kendilerine plaket bile verildiğini aktarıyor.

TERECİYE TERE SATIYOR
İhracat meselesini de konuşuyoruz. Yurt dışından çok fazla talep geldiğini ve bunlara zaman zaman yetişemediklerini söylüyor. Çikolatanın merkezi sayılan Belçika'ya bile ürün gönderdiklerini de bu arada öğreniyorum. "Peki yurt dışında tesis açma teklifleri geliyor mu?" diye soruyorum. "Geliyor ama benim bir düşüncem var. Bir çivi bile çakacaksam memleketime çakmayı isterim. O yüzden de tesisleri ülkemize kuruyoruz" cevabını veriyor.