Emeklilikte prim müjdesi

Eksik prim günü nedeniyle emekli olamayanlar için başlatılan çalışma devam ediyor. Bu yasa ile vatandaşların geriye doğru primlerini ödeyebilmeleri sağlanacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2014 Güncelleme 22 Nisan 2014, 00:33
Emeklilikte prim müjdesi

İÇİNDEKİLER

PRİM günü eksiği nedeniyle emekli olamayan yaklaşık 100 bin kişinin gözü kulağı Çalışma Bakanlığı'nda... Eksik primlerini borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olmak isteyen bu kişiler, müjde bekliyor. Edinilen bilgiye göre; yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ancak prim eksiği olanlara emeklilik yolunu açacak düzenleme için başlatılan çalışmalar sürüyor. Belli bir yaş ve üzeri vatandaşların kapsam içine alınması ile belli bir prime ulaşmış olanların bu haktan yararlanması gibi 2 ayrı formül değerlendiriliyor.

HİZMET ŞARTI
Uzmanlar, emeklilik için prim günü eksiği olanlara belli bir süre hizmet şartı getirilebileceği düşüncesinde. Bu konuda uzmanlar, "Mesela sadece birkaç gün çalışmış bir kişiye borçlanma yoluyla emeklilik imkanının getirilmeyeceği kanısındayız" diyor. Bu formül hayata geçirilirse; prim eksiği olanlara emeklilik imkanı sağlanması için bir prim günü sınırı getirilecek. Yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp bu sınırın üzerinde prim günü olanlar, geriye kalan eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek. Bu sınırın bin 800 olabileceği konuşuluyor. Borçlanma yoluyla emeklilik için yasal düzenleme gerekiyor. Prim günü eksiği olanlar, düzenlemenin yakında Meclis'e gelecek torba yasa tasarısına eklenmesini istiyor.