Nisan'da müjde yağmuru

Kamu çalışanları, taşeron işçiler, Bağ-Kur ve GSS borcu olanlar muradına eriyor. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren konular Nisan'da Torba Yasa ile geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mart 2014 Güncelleme 31 Mart 2014, 01:27
Nisan’da müjde yağmuru

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca kişinin gözü kulağı Nisan ayında Meclis'te olacak. Kamu çalışanları, taşeron işçiler, Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanların heyecanla beklediği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan düzenlemelerin torba yasa tasarısı içerisinde Nisan'da Meclis'te ele alınması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre; bu düzenlemeler ve içerikleri şöyle:

YAŞI BEKLEYENE SAĞLIK MÜJDESİ: Emeklilik için yaşı bekleyen yaklaşık 5 milyon kişinin sağlık hizmetlerinden düşük primle yararlanmasının önü açılacak. Prim gün sayısı ve sigortalılık şartlarını tamamlayıp emeklilik için yaşı bekleyenler, işsiz kaldıklarında 43 lira yatırarak sağlık hizmeti alabilecek.

GSS BORCUNA AF: GSS borçlularına af gelecek. Buna göre; gelir testine girdiği halde borcunu ödemeyen kişilerin faiz borcu silinecek. Borçlulara anaparayı taksitlerle ödeme imkanı sağlanacak. Tebligat aldığı halde gelir testine girmeyenlere 2 aylık süre tanınacak. Bu kişilerin gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Bu kapsamda borcu olanların faiz borcu silinecek ve 1 yıl taksitlendirme imkanı sağlanacak.

KAMU ÇALIŞANLARINA YENİ HAKLAR
Kamu çalışanları ile ilgili önemli düzenlemeler yapılacak. Disiplin cezaları affedilecek. Özelleştirme nedeniyle kamuya geçen personel kariyerlerine uygun yerlere atanacak. Sümer Holding'teki işsizlik sigortası kesintisi kaldırılacak. İş ve meslek danışmanlarının ek ödemeleri artırılacak. Nöbetçi memur uygulamasına son verilecek. Adliyelerde çalışan personele fazla mesai verilecek.

TAŞERON İŞÇİYE GÜVENCE
Taşeron işçilerin yıllık izinleri, ödenmeyen ücretleri de güvence altına alınacak. TAŞERON işçilerin asgari sözleşme süreleri 3 yıla çıkarılırken, kıdem tazminatı yolu açılacak. Taşeron işçilerin yıllık izinleri, ödenmeyen ücretleri de güvence altına alınacak.

EMEKLİ 3 KONUYA KİLİTLENDİ
Emekliler ve emekli adayları 3 konuya kilitlendi. Emeklilerin gündeminde intibak ve promosyon var. Yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp prim günü eksiği olanlar da emeklilik imkanı bekliyor. Sayıları yaklaşık 10.5 milyon olan emeklilerin gözü kulağı banka promosyonunda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kamu bankalarının yanı sıra özel bankalarla da masaya oturmasını isteyen emekliler, promosyonda iyi bir rakam üzerinden anlaşma sağlanmasını ve en kısa sürede ödemelerin başlamasını bekliyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gündeminde intibak da var. Yeni intibak düzenlemesi gerçekleşirse, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşlarında artış gerçekleşecek. Emeklilik için yıl ve yaş şartlarını tamamlayan ancak prim gününe takılanlar, Çalışma Bakanlığı'nda başlatılan çalışmanın tamamlanmasını bekliyor. Eksik prim günü nedeniyle emekli olamayanların sayısının yaklaşık 100 bin olduğu belirtiliyor.

BAĞ-KUR BORCU SİLİNECEK
BAĞ-KUR prim borçlusu, bunu taksitle ödeyebilecek ya da hizmet süreleriyle birlikte sildirecek. Düzenlemeden Bağ-Kur kaydı olup da 24 aydan fazla prim borcu olanlar yararlanabilecek. Durdurulan hizmetler ileriki yıllarda ödenebilecek. İster 2, ister 5 yıl olsun ihya edilebilecek.