Taşı toprağı altın

İstanbul'da yaşamanın bedeli ağır. İstanbul'daki ortalama kira bedeli 845 lira. Metropolde, 1 aylık yaşamın en düşük maliyeti ise 2 bin 148 liradan başlıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2014 Güncelleme 27 Mart 2014, 00:34
Taşı toprağı altın

İÇİNDEKİLER

'Taşı toprağı altın' sözüyle akıllara kazınan İstanbul'da yaşamanın faturası da kabarık. İstanbul Tüketim Eğilimi ve Talep Potansiyeli Hane Halkı Araştırması'nın sonuçlarına göre; İstanbul'da asgari düzeyde aylık yaşam maliyeti 2 bin 148 lira. Ortalama kira bedeli ise 845 lira. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, araştırmaya göre; normal düzeyde aylık yaşam maliyetinin 3 bin 570 lira ve iyi düzeyde ise 6 bin 356 lira olarak gözlendiğini söyledi.

2 FARKLI ŞEHİR
Murat Şeker, İÜ ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğiyle hazırlanan ve İstanbul'un 39 ilçesinde toplam 4 bin 555 katılımcı ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırmanın, kira ödemesinden ısınmaya, gazete alımından ekmek tüketimine, kredi kartı sahipliğinden sosyal aktivitelere katılım durumuna kadar birçok başlıktaki değerlendirmeyi içerdiğini ifade etti. Araştırmanın en ana sonucunun ilçeler arası farklılaşmaların, hem gelir düzeyi hem de tüketim kalıbı ve tercihleri açısından ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Şeker, şunları kaydetti: "Bir anlamda 2 farklı İstanbul'dan bahsedebiliriz. Bir yanda haftada 1-2 defa et, tavuk ya da balık yiyemeyenler, yılda 1 kere bile tatile gidemeyenler; öte yanda harcama kapasitesi oldukça yüksek olan kesim. Bir yanda günde ortalama 5 ekmek tüketen Bağcılar, Avcılar, Sultanbeyli ilçeleri, öte yanda 2 ekmeğin altında günlük tüketimi olan Beşiktaş, Adalar var."

AVCILAR 5 EKMEK YİYOR
İstanbul'da yaşayanların yüzde 42'si tatil yapamıyor. Yüzde 50'si akıllı telefona sahip. Yüzde 53'ünün plazma ya da LCD/LED televizyonu var. Ortalama konut kirası 845 lira. Bağcılar, Avcılar, Sultanbeyli'de günde 5 ekmek tüketiliyor. Beşiktaş ve Adalar günde 2 ekmekten azını tüketiyor.