Muhtaç ve yaşlıya aylık müjdesi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2014 Güncelleme 27 Mart 2014, 00:15
Muhtaç ve yaşlıya aylık müjdesi

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de yoksul durumda olan, 65 yaş üzeri muhtaç ve yaşlı aylığı alan ya da engellilik durumundan dolayı maaş bağlanan milyonlarca vatandaş için, yepyeni bir dönem başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu kişiler hakkındaki yönetmelikte bir dizi değişikliğe gitti. Değişiklik ile muhtaçlık durumunun tespitinde ev sahibi olmak veya kira ödemek, gelir incelemesinde kıstas olmaktan çıkarılarak, en hayati ihtiyaç oldu. Bu, şimdiye kadar üstünde ev olduğu için devletten yardım talebi reddedilen milyonlarca vatandaşın yoksulluk yardımı alabileceği anlamına geliyor. Yönetmelikle, aylık bağlanmasında esas alınan muhtaçlık sınırı da 119 liradan 255 liraya yükseltilirken; akraba olmasalar bile aynı evde yaşayan tüm kişiler, hane gelirinin hesaplanmasında sayılacak.

MAAŞ ALMAK KOLAYLAŞTI

Söz konusu değişikliklerden başlıcaları şöyle: Muhtaçlık sınırının hesaplanmasında esas alınan kişisel gelir, 'kişi başına düşen gelir' olarak değiştirildi.

Evde engelli çocuğuna bakanlar sosyal güvence kapsamına alınırken, 18 yaş altı engelli aylıklarını alabileceklerin kapsamı da genişletildi.


Muhtaçlık sınırının hesabında evde bakım aylıkları, dul maaşı gibi gelir unsurları da hesaba dahil edildi. Kişilerin nafaka yükümlüsü olup olmaması da dikkate alınacak.

Burcu ÇALIK