Emekliye sabit zam olsun

Enflasyona endeksli zam sisteminden vazgeçilmesini isteyen SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 'Zamlarımız sabit olsun, önceden belirlensin' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2014 Güncelleme 27 Mart 2014, 00:11
Emekliye sabit zam olsun

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 8.5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, Temmuz zammına kilitlendi. Zamlarını enflasyona göre alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaş artışı sisteminin değişmesini istiyor. TAKVİM'i arayan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, "Ocak ve Temmuz aylarında zam alıyoruz. Maaşımızdaki artışı da hep o aylarda, 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla öğreniyoruz" diyor. Memur emeklilerinin zamlarının önceden belirlendiğini belirten SSK ve Bağ-Kur emeklileri, "Zamlarımız sabit olsun, memur emeklileri gibi önceden belirlensin. Hesabımızı kitabımızı bilelim. Enflasyonu beklemeyelim" diyor. Düşük maaşlı SSK ve Bağ-Kur emeklileri ayrıca yüzdelik yerine seyyanen zamlar yapılmasını istiyor. Emekliler, bu konuda, "Yüzdelik zam yüksek maaşlı emekliye yarıyor. Düşük maaşlıları rahatlatmanın yolu seyyanen zamlar. Bırakılsın artık yüzdelik zamlar" yorumunu yapıyor.

SEYYANEN ARTIŞ ÖNEMLİ
Bir emeklinin verdiği örnek de şöyle: "Seyyanen zam istiyoruz. Mesala desinler ki, 'Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri 150 lira zam alacak.' Böylece maaşı 700 lira olanın da 2 bin lira olanın da geliri aynı tutarda artar. Yüzdelik zam yapıldığında ise uçurum büyüyor. Mesela yüzde 4 zamla 700 liralık maaş 28, 2 bin liralık maaş 80 lira artar."

TEMMUZ ZAMMI AYNI AY BELLİ OLACAK
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak ayında enflasyona bağlı olarak yüzde 3.27 zam aldı. Temmuz'da da maaşları bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artacak. Bu rakam da yüzde 4 olarak tahmin ediliyor. Ancak emekliler kesin zam oranını Temmuz ayında öğrenebilecek. Çünkü ilk 6 aylık enflasyon, Temmuz'da açıklanacak.