Çin füzeleri için geri sayım başladı

Türkiye'nin, alacağı savunma füzelerine ilişkin Çinli şirket CPMIEC ilk kez cevap verdi. Firma "Değerlendirme sürecinde sona gelindi" dedi

Giriş Tarihi 27 Mart 2014, 00:00 Güncelleme 27 Mart 2014, 11:27
Çin füzeleri için geri sayım başladı

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin, uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde sözleşme görüşmelerine başladığı Çinli şirketi CPMIEC konuyla ilgili tartışmalara ilk kez cevap verdi. Uzun menzilli füze koordinatörü Wu Yang sözleşme çalışmalarının iyi gittiğini belirterek, "Türkiye'nin istekleri konusundaki değerlendirme sürecinde sona gelindi" dedi. Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füzesi seçimini Çin'den yana kullanması, NATO, ABD ve Avrupalı yetkililer tarafından tartışma konusu yapıldı. Ancak Çin tarafı bu zamana kadar süreçle ilgili açıklama yapmamıştı. Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen DIMDEX 2014 Savunma ve Denizcilik Fuarı'nda konuşan CPMIEC şirketi yetkilisi Wu Yang önemli açıklamalarda bulundu.

TARTIŞMALARA GİRMEDİ
Sözleşmenin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Yang "Proje konusundaki çalışma iyi gidiyor. Neredeyse bitti ve Türkiye'nin istemleri konusundaki değerlendirme sürecinde de sona gelindi. Kısa süre içerisinde son sözleşme metninin biteceğini düşünüyoruz" dedi.

EN DÜŞÜK TEKLİF ÇİN'DEN
Çin firmasının 3.4 milyarlık teklif verdiği uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesinde, ABD'li Patriot ve Fransa-İtalya ortaklığı Euro-Sam füzeler için 4 milyar doların altına inmemiş, şirketler ortak üretim ve teknoloji transferine de yanaşmamıştı. Çin, verdiği fiyatın yanı sıra, ortak üretim ve teknoloji transferi konusunda da garanti verince, ihale için sözleşme görüşmeleri bu ülkeyle başlatılmıştı.

Büşra ARSLAN