Lüks gaza bastı

Kur ve ÖTV artışı, otomobile yüzde 15'e varan zam getirdi. Ancak lüks talebi gaza bastı. Geçen yılın ve bu yılın ilk 2 ayı kıyaslandığında Maserati satışını 2'den 14'e, Porsche 48'den 76'ya çıkardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2014 Güncelleme 24 Mart 2014, 00:00
Lüks gaza bastı

İÇİNDEKİLER

Zenginler, döviz kuru ve Özel Tüketim Vergisi'ndeki (ÖTV) yükselişle artan otomobil fiyatlarına karşın lüks tutkusundan vazgeçmiyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektöründe, ÖTV artışı ile fiyatlar yüzde 3.5 ile yüzde 6.5 arasında arttı. Kurla birlikte bu zam oranı yüzde 15'i buldu.

SATIŞA DEVAM

Ancak lüks araç satışlarını, zamlar etkilemedi, alım devam etti. Kimi markalar satışlarını katladı. Geçen yıl Ocak-Şubat aylarında 2 adet Maserati satılırken, markanın bu yılın aynı dönemindeki satışı 14 adet oldu. Porsche satışlarında da dikkat çekici bir ivme yakalandı. Ocak-Şubat 2013'te 48 adet Porsche sahiplerini bulurken, bu yılın ilk 2 ayında 76 adet Porsche satışı gerçekleşti. Aynı iki dönemin kıyaslamasında Ferrari satışını 2'den 3'e, Bentley de 1'den 2'ye yükseltti.

MARKALAR YARIŞTA

Öte yandan markalar, müşterileri tavlayabilmek için yeni model yarışına girdi. Otomotiv markaları, bu yıl 70'e yakın modelini Türkiye'de yollara çıkaracak. Bunlar arasında lüks markalar da var. Lamborghini'den Ferrari'ye, Porsche'den Land Rover'a kadar lüks markalar yeni modellerini hızla Türkiye'ye getirmeye başladı. İşte 2014'te yollarda boy gösterecek lüks markaların bazı modelleri...

Porsche: Cayenne'in kardeşi Macan, Nisan'da Türkiye'de satışa sunulacak. Porsche'nin yeni kompakt SUV modeli, Endonezyaca'da, Kaplan anlamına geliyor. İlk etapta Macan S Diesel, Macan S ve Macan Turbo versiyonları beğeniye sunulacak.

Land Rover: 9 vitesli Range Rover Evoque, bu yıl Türkiye'de olacak. Land Rover, Range Rover'ın uzun aks mesafesine sahip 'L' versiyonuyla meraklılarını sevindirecek. Yeni model, standart modele göre 20 cm daha uzun.

Ferrari: Bu yıl 3 modeli Türkiye'de piyasaya sunuluyor. Sadece 500 adet üretilecek ve Türkiye'den de 2 kişinin aldığı La Ferrari sahiplerine teslim edilecek. 2.4 milyon euroluk Special Edition La Ferrari, markanın ürettiği ilk hibrid otomobil. Ferrari'nin ikinci yeniliği ise 458 Speciale olacak. 1.7 milyon liralık fiyata sahip araca şimdiden 7 sipariş geldi. Bu yılki 6 adetlik kotasının önemli kısmı satılan California T, Haziran sonrasında Türkiye'ye gelecek.

InfınıtI: Premium sportif sedan modeli Q50'nin yeni 2.0 litrelik dört silindirli turbo benzinli motorlu versiyonu gün yüzüne çıktı. Q50, 2014'ün üçüncü çeyreğinde gelecek.

3 TANE SATACAK

Lamborghını: Marka, 10 yıllık efsane modeli Gallardo'nun yerini alacak Huracan'ın sır perdesini kaldırdı. 610 beygir güç üreten 5.2 litrelik motorla donatılan araç, 0'dan 100 km/s'ye 3.2 saniyede çıkıyor. Türkiye'ye 3 Huracan kotası ayrıldı. Aracın yıl sonunda gelmesi bekleniyor.

SATIŞLARI KATLADILAR

MARKA OcakŞubat 2013 OcakŞubat 2014
Maserati 2 14
Porsche 48 76
Bentley 1 2
Ferrari 2 3
Lamborghini - 1