Çocuklara devlet güvencesi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mart 2014 Güncelleme 12 Mart 2014, 00:00
Çocuklara devlet güvencesi

İÇİNDEKİLER

Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında vatandaşı aydınlatmak için dün düğmeye basan TAKVİM, bugün de sistemle ilgili bilgilendirmeye devam ediyor.

1- Anne ve babasının sosyal güvencesi olmayan çocuklar ne yapacak?
Herkes zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamında tescil edilir. Kişilerin 18 yaşın altındaki bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana/babası üzerinden sağlık yardımlarından faydalandırılacaktır. 18 yaşın altındaki tüm çocuklara 30 gün prim ödemiş olma ve prim borcu bulunmaması şartları aranmaksızın sağlık hizmeti verilmeye devam edilecektir.

2- 18 yaşını tamamlamadan evlenenler ile bunların çocukları Genel Sağlık Sigortası kapsamına nasıl alınacak?
Bu kişiler, GSS'li olmak için kuruma müracaat edecekler. İkametlerinin bulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına (SYDV) başvurmak suretiyle, gelir testi sonucuna göre işlem yapılacaktır.

3- 1 Ocak 2012'den önce yeşil kartı olanlar, sağlık yardımlarından nasıl yararlanacak?
Yeşil kartlılar, hak sahipliği dolana kadar, sağlık yardımlarından yararlanmaya devam edecek. Hak sahiplikleri dolduğu tarihten itibaren de en geç 1 ay içinde gelir testi yapılması için ikametlerinin bulunduğu vakfa başvuracaklar. Yapılan gelir testi sonucuna göre aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelirleri asgari ücretin üçte birinin altında olanların, primi devlet tarafından karşılanarak, sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaklar.

4- Gelir testi yaptırmak için SYDV'lere nasıl ulaşılabilir?
Vakıfların adres ve diğer iletişim bilgilerine; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın www.aile.gov.tr veya www.sydgm.gov.tr/tr/vakif web adreslerinden erişilebilmektedir. Ayrıca gelir testine müracaat edeceklerin ikametlerinin bulunduğu il veya ilçelerdeki valilik/kaymakamlıklardan da bilgi alınabilir.

5- Gelir testi yaptırmak isteyenler müracaat formunu nereden temin edilebilir?
Form, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın web adresinden veya vakıflara bizzat müracaat edilerek temin edilebilir.

YARIN: KAÇ LİRA ÖDENECEK?