Emeklinin maaşı intibakla artar

Milyonlarca emekli 2000 yılından sonrası için çıkartılacak intibak yasasına kilitlendi. Bu yasa çıktığında, öncekiler gibi maaşlara zam gelecek. Böylece aynı şartlarda emekli olanlar arasındaki maaş uçurumları giderilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mart 2014 Güncelleme 09 Mart 2014, 00:00
Emeklinin maaşı intibakla artar

İÇİNDEKİLER

Aynı şartlarda ve aynı kazanç bildirimiyle emekli olmuş milyonlarca vatandaşın maaşlarında farklılıklar var. Emekli maaşı hesaplama sistemindeki farklılıklar, her şartı aynı olmasına rağmen değişik zamanlarda emekli olmuş vatandaşlar arasında ciddi ücret farklarına yol açıyor. Bu haksızlıklar için ise intibak yasası çıkartılması şart görünüyor. Bu durumun düzeltilmesi için 2000 yılından önce emekli olmuş işçi emeklisi 2 milyon vatandaşın maaşına zam yapılmıştı. Bu vatandaşlar düzeltme oranlarına göre; 20 lira ile 355 lira arasında zamlar almış ve maaşları arasındaki farklılıklar giderilmişti. Bu durumdan yararlanamayan özellikle 2000 yılında emekli olmuş ve daha sonra emekliliği hak etmiş milyonlarca vatandaş ise yeni bir intibak yasasına kilitlenmiş durumda. İlk yasadan, Bağ-Kur emeklileri ve 87 yılında ödedikleri toplu paralarla emekli olan süper emekliler yararlanamamışlardı.

DOSYA BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ
Yeni çıkartılacak intibak yasası bu haksızlıkları ortadan kaldıracağı gibi emeklilerin çok düşük kalan maaşlarının da yükselmesini sağlayacak. Bu konuda dernekler tarafından hazırlanan dosyalar Çalışma Bakanlığı'na teslim edilmişti. Çalışmaların henüz sürdüğü ve kesinleşmiş bir kararın olmadığı belirtiliyor. Emekliler ise yapılacak yeni bir intibak ile birçok yanlışlığın düzeleceğini belirterek yetkililerden yardım bekliyor.

BAĞ-KUR'LU DESTEK İSTİYOR
Yeni intibak yasasını isteyen kesimlerin başında Bağ- Kur emeklileri geliyor. Bağ- Kur'lular ilk çıkan yasadan da yararlanamadıklarını belirterek, "Bizlerin maaşları asgari ücretin bile altında. Hele öldüğümüzde dul ve yetimlerimize ödenen paralar ile geçinmek mümkün değil. Bağ-Kur'luların da mutlak surette intibağa ihtiyacı var" dediler.

SADECE ADI SÜPER
1987'de çıkan yasayla toplu para ödeyip emekli olan yaklaşık 150 bin vatandaş ise perişan. Onların maaşlarına hiç artış yapılmadığı için çok düşük kaldı. Süper emekliler de intibak yasasından yararlanarak maaşlarının makul bir seviyeye getirilmesini istiyor. Süper emekliler, "Ya bizim maaşlarımızı da normal emeklilerin maaşlarının olduğu seviyeye çeksinler ya da ödediğimiz toplu paraları geri versinler. Bu haksızlık ortadan kalksın" dedi.