Yaşlıya aylık engelliye iş

Yeni yasa ile engelli istihdamı artırılacak. Ayrıca tüm muhtaç yaşlılara evde bakım hizmeti verilecek, yaşlılar aylık harçlık alacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2014 Güncelleme 01 Mart 2014, 01:52
Yaşlıya aylık engelliye iş

İÇİNDEKİLER

Kısa bir süre önce yürürlüğe giren torba yasa, engelli ve yaşlılara yönelik önemli yenilikler getirdi. Yasaya göre; Türkiye genelinde muhtaç durumdaki yaşlıların sıra beklemeden 'evde bakım hizmeti' alabilmesi için hizmet alımı yöntemiyle bu olanak sağlanacak. Ayrıca kurumlarda bakımı sağlanan kimsesiz yaşlılara 'aylık harçlık' ödemesi gerçekleştirilecek. Yasa, engelli istihdamını da artıracak. Özel sektörde devletin daha önce koruma altına aldığı çocukları istihdam edenlerin sigorta primleri 5 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak. Ayrıca zihinsel, ruhsal engelliler için korumalı işyeri açan girişimcilerin, sigorta primlerinden yanında çalıştırdığı engellerin maaşlarının bir bölümünün karşılanmasına ve vergi indirimlerine kadar pek çok teşvik verilecek.

KAPSAM GENİŞLEDİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Bundan sonra muhtaç yaşlılar için hizmet alımıyla bakım hizmeti verilmesini sağlayabileceğiz" dedi. Resmi ve özel kurumlarda ücretsiz bakım hizmeti alan muhtaç, engelli ve yaşlılara verilen harçlığın kapsamının genişletildiğini belirten Bakan İslam, "Eskiden sadece kendi kurumlarımızda kalan engelli ve yaşlılarımıza harçlık verebiliyorduk ama artık Darülaceze'de kalanlara ya da bakanlığımızın desteğini alan bu tür kurumlardaki engelli ve yaşlılara da harçlık desteği verebiliyoruz" şeklinde konuştu. Korumalı işyerlerine yönelik teşvikleri anlatan İslam, özel sektöre engelli istihdamı için verilen desteğin artırılacağına dikkati çekti.

TAYİN HAKKI DAHA KOLAY OLACAK
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, engelli ve engelli yakınlarının tayin ve nakillerini kolaylaştıran düzenlemenin de kanunda yer aldığını kaydederek, şöyle konuştu: "Kendisi, eşi, birinci derecede yakını engelli olan memurlarımız, ailelerindeki engellilerin veya kendilerinin daha rahat şartlarda yaşayabilmeleri için bir ilden başka bir ile nakil talebinde bulunduklarında ilgili kuruluşlar bu talepleri karşılamak durumunda olacak." Böylece memurlar engelli yakınlarının tedavisini de büyük şehirlerde rahatça yaptırabilecek.