Emeklinin maaşı artacak

Emekliler, ilk kez TAKVİM'in gündeme getirdiği intibak çalışmasına kilitlendi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar intibak için torba yasayı bekliyor. Çalışma torbaya girerse, milyonlarca emeklinin maaşı artacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Şubat 2014 Güncelleme 04 Şubat 2014, 00:09
Emeklinin maaşı artacak

İÇİNDEKİLER

Takvim, emeklinin sesi olmaya devam ediyor. Yeni intibak konusunu ilk kez gündeme getiren TAKVİM, gelişmelerin de takipçisi oluyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için geri sayım başladı. Yeni intibağın kaderinin kısa süre içinde belli olması bekleniyor.

İNTİBAK ŞART
2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye, Ocak 2013'te intibak zammı verilmişti. Bu gelişme üzerine 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarda da intibak zammı beklentisi başlamıştı. Emekli dernekleri, yeni intibak için çalışmalarını sürdürürken; konu, kamu başdenetçisinin tavsiye kararıyla Çalışma Bakanlığı'nın gündemine oturdu. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ombusdmana olumsuz yanıt gelse de 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için intibak umudu sürüyor. Kesin kararın önümüzdeki günlerde verilmesi bekleniyor. İntibak konusunda anlaşmaya varılırsa, düzenlemenin torba yasa tasarısında yer alacağı ifade ediliyor. İlk intibak ile 2000 yılından önce emekli olanların maaşlarında 20 ila 355 lira arasında zam olmuştu. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanları kapsayacak ikinci intibakta da zam oranlarının bu tutarlar arasında olacağı düşünülüyor. 2000'den önce emekli olanların bugün en az 921 lira maaş aldığını belirten emekliler, "Şimdi emekli olanlara ise 640 liradan başlayan maaş bağlanıyor. İntibak şart" diyor.

ÖZEL BANKALAR DEVREDE
Emeklileri ilgilendiren önemli bir çalışma da banka promosyonu. Tüm emeklilere promosyon verilmesi için Çalışma Bakanlığı devrede. Edinilen bilgiye göre; kamu bankaları, memur emeklilerine promosyon vermeye sıcak bakıyor ancak, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için isteksiz davranıyor. Bu nedenle Çalışma Bakanlığı'nın özel banka kozunu kullanması bekleniyor. Emeklilere promosyon vermeye sıcak bakan özel bankalarla masaya oturulacağı belirtiliyor.

MAAŞ MAKASI AÇILDI
1999 yılında kabul edilen sosyal sigorta reformunun emekli aylıkları ile ilgili hükümleri 2000'de yürürlüğe girdi. 7639 gün veya daha az prim ödeyerek, en düşük kazançtan Ocak 2000'de emekli olanların maaşı 84.27 lira iken, aynı prim gününden en yüksek kazanç üzerinden emekli olanın maaşı 115.71 liraydı. En yüksek ve en düşük kazanç üzerinden emekli olan arasında yüzde 37 maaş farkı vardı. Bugün ise bu şartlardaki 2 emekli arasındaki aylık farkı yüzde 317'ye çıktı. 1999'da yapılan reform, yüksek prim ödeyenleri olumlu, düşük prim ödeyenleri olumsuz etkiledi.