Maaş ayarı

Kredi kartıyla bol keseden alışveriş dönemi bitiyor. Taksitler aylık gelirin yarısını aşamayacak Hesaplamalar tek kart üzerinden yapılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Aralık 2013 Güncelleme 31 Aralık 2013, 00:00
Maaş ayarı

İÇİNDEKİLER

Kredi kartına taksit sınırlamasına ilişkin yeni düzenlemenin ayrıntıları netleşiyor. Artık aylık gelirin yarısından fazlasına taksit yapılması dönemi kapanacak. Ayrıca farklı kredi kartları için de 'tek limit havuzu' formülü devreye girecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) çalışmasına göre; taksit sınırı uygulamasının farklı kartlarla delinmesinin önüne geçilmesine yönelik yaptırımlar olması üzerinde duruluyor.

2014 YILINDA DEVREDE
Örneğin; 5 kredi kartı olan ve aylık 2 bin TL maaş alan bir kişi toplamda bin TL'nin üzerinde taksitli alışveriş yapamayacak. Sahip olduğu kartlardan herhangi biri ile taksit limitini doldurulduğunda, diğer 4 kart ile taksitli alışveriş yapamayacak. BDDK konuya ilişkin teknik altyapının hazırlanması amacıyla Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile bir araya gelecek. Kredi kartına taksit sınırlaması getiren düzenlemenin Ocak başında yürürlüğe girmesinin, bankalardan gelen cevaplar ve Bakanlık'ın görüşü sebebiyle kısa süreliğine gecikebileceği belirtiliyor. Düzenlemeye ilişkin çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade eden BDDK'ya yakın bir kaynak, "Teknik ayrıntılar üzerinde çalışıyoruz. Taksit sınırlandırılması ekonomi yönetiminin üzerinde önemle durduğu bir konu. Hem ticari hayatı sekteye uğratmayacak hem de tüketici kredilerdeki aşırı büyümeyi önleyecek bir formül üzerinde çalışıyoruz. Taksit sınırlandırılmasının farklı yöntemlerle aşılmasını istemiyoruz. Bu kapsamda bir kişinin birden fazla kartı olsa da taksit tutarının geliri ile orantılı olacağı bir sistem gelecek" dedi.

KİMLİK SORMAYAN SORUMLU
2005 yılında kredi kartları çalınan kullanıcı, çalıntı kartlarla alışveriş yapılan işyerlerine kimlik, imza kontrolü yapmadığı ve harcamalardan kendisinin sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle tespit davası açtı. 8 yıl sonra davayı karara bağlayan mahkeme, davalı işyerlerinin kimlik kontrolü yapmayarak, çalıntı kartla alışveriş yapılmasına sebebiyet verdiklerini belirtti. İki tarafa da yüklenecek kusurun yarı yarıya olduğunu belirten mahkeme, şirketlerin davacıya toplamda 4 bin 50 lira ödemesine hükmetti.


Mehmet NAYIR