Vize kalkıyor

AB ülkelerinin 30 yıllık hukuksuzluğuna son veriliyor. 16 Aralık Pazartesi günü imzalanacak Geri Kabul Anlaşması ile Türk vatandaşları AB ülkelerine vizesiz, turistik ve iş amaçlı kısa süreli seyahat edebilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Aralık 2013 Güncelleme 14 Aralık 2013, 01:14
Vize kalkıyor

İÇİNDEKİLER

Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vizesiz seyahatin yolunu açan 'Geri Kabul Anlaşması', 16 Aralık Pazartesi günü imzalanıyor. AB'nin 30 yılı aşkındır süredir Türk vatandaşlarından istediği vizenin kalkması için önemli bir adım atılıyor. Vize muafiyeti ile Türk insanı, vize başvurusu yapmadan, vize ücretleri ödemeden, pasaportlarını alarak, AB üyesi ülkelere turistik ve iş amaçlı kısa süreli seyahat edebilecek. Vizesiz Avrupa Hareketi ve Türkiye'yi Tanıtım Platformu'nun Kurucu Başkanı Mehmet Okumuş, anlaşmanın AB'nin istediği hukuksuz ve haksız vize uygulamalarının tamamen kaldırılması için tarihi bir adım olduğunu söyledi. Okumuş, vize muafiyetinin zaten Türkiye'nin AB'ye tam üyelikten önce, geçmiş anlaşmalardan kazanılmış hukuki bir hakkı olduğunu vurguladı.

3 HAFTALIK ÖZEL İZİN
Vizenin kaldırılmasıyla, karşılıklı ilişkilerle ticaret, tanıtım, pazarlama ve rekabet gücünün artacağını anlatan Okumuş, Türkiye'ye gelen turist sayısında da çok büyük artışlar olacağını, harcama düzeyi yüksek turist kitlesinin Türkiye'ye çekileceğini, turizm gelirlerinde yıllık ortalama 15-20 milyar euroluk artış olabileceğini ifade etti. İmza sonrası vize muafiyeti süreci başlayacak ve son karar ülke parlementolarından çıkacak. Kulislere göre ise, bu süreç içinde kısa süreli vize formülü üzerinde duruluyor. Buna göre; tam vize muafiyeti çıkana kadar Türk vatandaşları 2-3 haftalık süreler için gümrük kapılarında vize almak suretiyle Avrupa ülkelerine rahatça seyahat edecek.

GELİRLER 5 KAT ARTACAK
AB ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılması, diğer dünya ülkeleri için de örnek olacak. Türkiye'ye vize uygulayan ülkeler de tek tek bu uygulamadan vazgeçecek. Böylece hem iç turizmde hem de dış turizmde çok büyük artışlar yaşanacak; havayolu, seyahat, turizm, otelcilik gibi sektörlerin gelirlerinde 4-5 kat artış gözlenecek.

VİZE PARALARI CEBİMİZDE KALACAK
Türk vatandaşları, vize şartından dolayı ekonomik ve sosyal zararlara uğruyor. Uzun vize süreçlerinden geçen, kuyruklarda bekleyen, tüm özel ve kişisel verileri sorgulanıp, deşifre edilen Türk vatandaşları, her yıl 100 milyon euroyu da konsolosluklara ödüyor. Vizelerin kalkmasıyla, 100 eurodan başlayan vize paraları vatandaşın cebinde kalacak.

* * *
KRİZİN ÇARESİ TÜRKLER
Global krizden çok az etkilenen, ekonomik ve siyasi istikrarıyla dünyada ve bulunduğu bölgede lider konumda olan Türkiye, vizelerin kalkmasıyla Avrupa için de umut haline geldi. Yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye'den Avrupa'ya göç etmek isteyen Türk vatandaşlarının oranı yüzde 10'a düştü. Bu da Türk insanının Avrupa'ya artık göçmen olarak değil, turist olarak gezmeye, alışveriş yapmaya, eğitim görmeye, fuarlara katılmaya, ticaret yapmaya gittiği anlamına geliyor. Avrupalılar vize muafiyetini dört gözle beklerken, 'para harcayan' Türkler'in krize ilaç olacağı belirtiliyor.

* * *
10 MİLYONUNCU TURİST
İstanbul'a 2013'te gelen turist sayısı, yıl bitmeden 10 milyonu aştı. 10 milyonuncu turist ise 2 çocuklu Pakistanlı Aleem ailesi oldu. Petrol alanında çalışan ve İstanbul'a turistik amaçlı gelen Khurram Aleem ile eşi Uzma, çocukları Simra ve Sarim çiçeklerle karşılandı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından karşılanan aileye kahve takımı, 5 yıldızlı otelde 2 gün konaklama, restoranlarda 2 gün akşam yemeği ödül olarak verildi. Serdar CANİPEK