Zam'anı geldi

2000 yılı ve sonrasında emekli olanların intibak bekleyişinde düğüm çözülüyor. Çalışma Bakanlığı, bu hafta gerekçeli kararını 'ombudsman'a bildirecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Aralık 2013 Güncelleme 03 Aralık 2013, 03:49
Zam’anı geldi

İÇİNDEKİLER

Emeklilerin dört gözle beklediği yeni intibak çalışmasında sona yaklaşıldı. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak zammı verilip verilmeyeceği bu hafta belli olacak. Kamu Denetçiliği Kurumu, geçen ay, emekliler arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesi için çalışma yapılmasını önermişti. Kamu Başdenetçisi (ombudsman) Nihat Ömeroğlu, intibaktan faydalanamayan emeklilerin başvurusu üzerine, yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları ve sağlanan yardımlardaki farklılıkların aynı konumdakiler arasında eşitsizliğe yol açmaması için gerekli yasal ve mevzuat çalışmalarının yapılması hususunda tavsiyede bulunmuştu. Tavsiye karar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da konu hakkında inceleme başlatmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) durumu iletmişti.

HEYECANLI BEKLEYİŞ
Bakan Faruk Çelik, "Vatandaşlarımızın 2000 sonrasıyla ilgili talepleri, Kamu Baş Denetçiliği tarafından bir tavsiye olarak kurumumuza gelir gelmez, biz ilgili birime gönderdik. 1 aylık süre içerisinde çalışmalarını tamamlayıp, bize ulaştıracaklar ve yapacağımız değerlendirmeyi ilgili kuruma iletmiş olacağız" demişti. İntibak kararını verecek olan Bakanlık'ın, 30 günlük süresi bu hafta doluyor. Bu hafta yeni intibak çıkıp çıkmayacağı belli olacak.

* * *
ADALETSiZLiK GiDERiLMELi
* Emekli olduktan sonra küçük bir işyeri açtım. Maaşımdan destek primi kesintisi yapıyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesi emeklisinden para kesmiyor.

* 3 Ayda bir verilen 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve maluliyet aylığı. Bunun süresi çok uzun. Aylığa döndürülmesini talep ediyoruz.

* 1986 yılında ufak bir işyeri açtım. 2003'te bir kanun çıkardılar, destek primi kesintisi yapılacak diye. Bana geriye dönük olarak 10 yıllık borç çıkardılar. Mecburen ödedim. Ben 70 yaşındayım. Bu nasıl adalet? Biz zaten vergimizi ödüyoruz. Süleyman Kaynak

* Bağ-Kur'dan 9 bin 750 gün ile 2011'de emekli oldum. 960 lira maaş alıyorum. Arkadaşım 3 bin 600 günden emekli oldu, aldığı maaş 900 lira. Ben 3 misli prim ödedim ama aynı maaşı alıyoruz. İntibak zammı şart. Azmi Keleş

* Bankalar bizden para kazanmadıklarını söylüyor. Paramızı hemen çekmiyoruz, üstelik 10 liranın altı da bankada kalıyor. Bunları işletiyorlar. Ayrıca devlet de maaşı birkaç gün önceden yatırıyor. Hâlâ nasıl kazanamıyoruz diyorlar anlam veremiyorum. Arif Açıksöz

* Arkadaşım 1996 yılında emekli oldu. Ben ise 2001 yılında emekli oldum. Aynı yerde çalıştık. Benim prim günüm ondan bin 260 gün fazla ama o benden yüksek maaş alıyor. Bu adaletsizlik giderilmeli.

SEYYANEN ARTIŞ ŞART
1985 yılında emekli oldum. Maaşlara çok az zam yapılıyor. Şu an asgari ücret kadar emekli maaşı alıyorum. İntibaktan beklentimiz vardı. Bu da boş çıktı. Bizim hakkımızı savunun. Emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmalı.


* * *
EMEKLİLER SİZ DE BİZİ ARAYARAK İSTEKLERİNİZİ YAZDIRIN
TELEFON NUMARASI:
0 212 354 37 34
0 212 354 37 80
0 212 354 37 25