Emekli masada bankayı bekliyor

Promosyon görüşmelerinin sonucunu bekleyen emekliler yılbaşına kilitlendi. Emekliler yeni yılda paralarına kavuşmak için bankaların bir an önce masaya gelmesini istiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Kasım 2013 Güncelleme 04 Kasım 2013, 01:28
Emekli masada bankayı bekliyor

İÇİNDEKİLER

Maaşlarını aldıkları bankaların vereceği promosyon paraları için görüşmelerin bitmesini bekleyen emekliler, yılbaşına kadar pazarlığın tamamlanmasını istiyor. Daha önce Çalışma Bakanlığı yetkilileri ile bankaların genel müdürleri iki kez toplanmış fakat bir sonuç çıkmamıştı. Yeni görüşmeler için ise çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 10 milyon emekli maaşını 22 bankadan alıyor. Toplam maaş ise 122 milyar lirayı buluyor. Bu büyük pastadan faydalanmak isteyen özel bankalar, çeşitli kampanyalar düzenleyerek yarışırken, emekliler de hakları olan promosyonun ödenmesini istiyor. Promosyon ödenmesi konusu geçtiğimiz yaz yapılan toplu sözleşme görüşmeleri sırasında ortaya atılmış ve bunun üzerine çalışmalar başlamıştı. Kamu çalışanlarına yapılan uygulamada, anlaşılan dönem için bir brüt maaşın yüzde 60'ı promosyon için ödeniyor. Bu sistem emeklilere de uygulandığında ortalama bin 500 lira maaş alan bir emekli anlaşılan dönem için (1-2 yıl) bankadan 900 lira promosyon alacak.

KAMU BANKALARI NAZLANIYOR
Özel bankalar emekliler için yarışırken, maaşın büyük kısmını ödeyen kamu bankaları ise promosyon konusunda nazlanıyor.
Görüşmelerde Ziraat, VakıfBank ve Halk Bankası yetkilileri konuya sıcak yaklaşmamıştı.
Emekliler ise özel bankalarla da pazarlık masasına oturulmasını istiyor. Bu durumda rekabetin olacağını belirten emekliler, "Özel bankalar da pazarlığa çağrılmalı" diyor.

ÖZELLER YARIŞIYOR
Emeklilere maaş verme konusunda bankalar arasında da kıyasıya bir rekabet var. Finansbank, en az aylık 500 liralık emekli maaşını 24 ay boyunca bankalarından alma şartıyla "hoş geldin" hediyesi olarak 200 lira verirken, İş Bankası maaşını bankalarına ilk kez taşıyanların kredi kartlarına 25 lira puan yüklüyor. TEB de, 20 Mayıs-31 Temmuz arasında emekli maaşını bankalarına taşıyanlara 400 lira puan verdi. PTT Bank ise kuruluşları aracılığıyla maaşlarını alan emeklilerin, talep etmeleri halinde aylıklarını evlerine kadar götürüyor.

YENİ İNTİBAK İSTİYORUZ
Emekliler için açtığımız telefon hatlarımız hiç susmuyor. Telefonlarımızı kilitleyen emekli okurlarımız isteklerini iletiyor. Emeklilerin ortak sıkıntılarının başında maaşlar arasındaki uçurumlar geliyor. Yine 65 yaşın üzerindeki emekliler ise ücretsiz ulaşımın bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor. Bağ-Kur emeklileri ise maaşlarından yapılan kesintilerin kaldırılmasını talep ediyor. Emeklilerimizden gelen mesajlardan bazıları şöyle:  2000'de emekli oldum. Maaşım çok düşük kaldı. Asıl sorun 2000 ve sonraki emeklilerde var. Yeni bir intibak bekliyoruz. (Mustafa K.)

KARŞILIĞINI VERİN
Bağ-Kur emeklisiyim küçük bir kırtasiye dükkanım var. Kazandığım vergiye gidiyor. Bir de maaşımdan kesinti yapılıyor. Dükkanım olduğu için kesiliyormuş. Maaşım kuşa dönüyor. (Meral T.) Geçen yaz bir kanun çıktı ve 65 yaş üstü emeklilerin ulaşımdan ücretsiz yararlanması sağlandı. Ama uygulanmıyor. Beyaz masayı arıyoruz bize talimat gelmedi diyorlar. Şu talimat artık verilsin. (S. Taşköprü) Promosyon konusunda hepimiz heyecanlandık ama nedense ses seda kesildi. SGK yetkilileri neden suskunlar? Özel bankalar her gün arayıp davet ediyor. Şu anda hangi banka promosyon veriyorum derse biz emekliler hemen o bankayı seçeceğiz. Buradan bankalara sesleniyorum. Bizim maaşlarımızı bir güzel kullanıyorsunuz. İşlem yapınca ücretini alıyorsunuz. Karşılığını verme zamanı gelmedi mi?