Dünya izliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ekim 2013 Güncelleme 29 Ekim 2013, 02:49
Dünya izliyor

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden, Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyet'in 90'ıncı kuruluş yıldönümünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile 8 ülkeden 9 bakanın katılacağı törenle hizmete açılacak. Marmaray, yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Bugünkü açılışı 14 ülke canlı yayınlayacak. Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Libya, Tunus, Fas, KKTC, Yemen ve Bulgaristan televizyonlarının canlı olarak ekrana getireceği İstanbul'daki açılışı, 60 yabancı gazetecinin takip edeceği belirtildi.

DEMİR İPEK YOLU
Asya ve Avrupa'yı deniz altından bağlayan Marmaray projesine, dün Alman ve İngiliz basını önemli yer ayırdı. İngiliz Times gazetesi, projeyi 'Demir İpek Yolu' olarak tanımladı. Haberde, proje tamamlandığında Avrupa'yı Çin'e bağlayan Trans Sibirya Demiryolu Hattı'na alternatif bir rotanın ortaya çıkacağı belirtildi. Almanya'nın Der Tagesspiegel gazetesi de, "Asrın projesi devletin zirvesi tarafından açılacak" başlığıyla verdiği haberinde, Marmaray projesini detaylı şekilde tanıttı.

MARMARAY 181 HATLA ENTEGRE EDİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaştırmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, Marmaray ile günlük olarak 220 bin ile 300 bin arasında yolcunun Yenikapı'ya gelmesini beklediklerini söyledi. İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı da 181 hatla Marmaray'ı entegre ettiklerini anlattı. İBB olarak 1419 otobüs ve aylık 8722 seferle bu hattın aktif olarak işletilmesi için hizmetlerinin sürdüğünü hatırlatan Baraçlı, "Ulaşımı kolaylaştıracak 5 yeni güzergah belirledik" dedi.

TÜRK-JAPON iŞBiRLiGi
Marmaray Projesi Açılış Resepsiyonu dün akşam yapıldı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin de katıldığı Çırağan Sarayı'ndaki resepsiyonda konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk-Japon dostluğunun uzun ömürlü işbirliğinin tarihi günlerinden birine tanık olduklarını kaydederek, "Marmaray sadece dünya şehri İstanbul'da, Türk-Japon işbirliği ile gerçekleştirildi" dedi. Shinzo Abe de, Marmaray'ın açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Abe, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı için yapılacak projelerde yer almaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.