Emekli promosyon bekliyor

Memurlar gibi promosyon almak isteyen emekliler, kamu bankalarının teklifleri karşısında çılgına döndü. Emekliler, 'Yılda en az 1 maaş kadar promosyon istiyoruz. Bizim hakkımızı versinler' diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2013 Güncelleme 15 Ekim 2013, 00:51
Emekli promosyon bekliyor

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 10 milyon emekli, banka promosyonuna kilitlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kamu bankalarıyla yaptığı görüşmeleri yakından takip eden emekliler, yaşanan gelişmelere tepkili. Bankaların yıllık 70 liralık teklifleri, emeklileri kızdırdı. TAKVİM'i arayan emekliler, "Bize sadaka mı veriyorlar? Bizim hakkımız bu değil. Yılda en az 1 maaş kadar promosyon istiyoruz. Hakkımızı versinler" dedi. İşte bazı emeklilerin promosyon yorumları:

KAMPANYA YARIŞI VAR
* Promosyon görüşmelerinin bayrama kadar sonuçlanmasını istiyorduk. Bayram müjdesi bekliyorduk. Ancak bankaların teklifte cimri kalması, umutlarımızı söndürdü. Yılda en az 1 maaş kadar promosyon almak bizim hakkımız. Hakkımız neyse onu versinler.

* Yılda 70 lira banka promosyonu olur mu? Bizimle dalga mı geçiyorlar? Sadaka mı veriyorlar? O parayı biz onlara verelim.

* SGK bizim maaş ödememiz olarak bankalara yılda 122 milyar lira yatırıyor. Bundan kazanmıyorlar mı? Bal gibi kazanıyorlar. Kazanmasalar özel bankalar maaşları kendilerinden almamız için kampanya yarışına girer mi? SGK, sıkı pazarlık yapsın. Bankaları zorlasınlar. Kamu bankaları çekimser davranıyorsa, özel bankalarla görüşülebilir. Onlar iyi promosyon teklifi verebilir. Kim promosyonda kesenin ağzını açarsa, biz de vakit kaybetmeden işlemlerimizi oraya kaydırırız.

BİN LİRAYLA GEÇİNİLMİYOR
Ben 2000 yılının birinci ayında emekli oldum. Dolayısıyla intibaktan faydalanamadım. Benden 2 ay önce emekli olanların maaşları artarken, benimki yerinde saydı. Bin lira maaş alıyorum. Bu maaşla hem çocuk okutup hem ev geçindirmem mümkün değil. Geçinemiyoruz. Hükümetimizin bizim halimizi görmesini istiyoruz. Yeni bir intibak çalışması yapılarak bizim gibi mağdur olmuş kesimin de maaşlarının düzeltilmesini bekliyoruz.

SEYYANEN ZAM YAPILSIN
* Yüzde 55 çalışamaz raporum var. Ben de malulen emekli olmak istiyorum. Yüzde 60 malullük sınırı biraz yüksek değil mi? Devlet bizim için de bir düzenleme yapsın.

* Yaşım doldu ama prim günüm eksik olduğu için emekli olamıyorum. Bunca yıl çalışmışlığım var, ben de emekliliği hak ediyorum. Çalışma Bakanlığı bir an önce bizim için bir düzenleme yapsın. Toplu olarak prim borcumu ödemek istiyorum. Benim ile aynı durumda 100 bin emekli adayı olduğu söyleniyor.

* 2002'de emekli oldum. Dernekler yeni intibak düzenlemesi için çalışma başlattı. Çalışma Bakanlığı bize de intibak zammı versin. Bizim maaşlarımız da düşük. Ay sonunu zor getiriyorum. Çocukların verdiği harçlıklarla ayakta duruyoruz.

* Emekli maaşımız elektrik, doğalgaz, su ve telefon faturalarına gidiyor. Elimizde kalan 3 kuruşla da karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Tüm emeklilere seyyanen zam yapılmalı.

* 2000 yılından önce emekli olanlara intibak düzenlemesi yapıldı ve maaşlarında artış oldu. 2000 yılında ve sonrasında emekli olan bizler ise hiçbir şey alamadık. Bizimle aynı şartlarda emekli olanlar şimdi yüksek maaş alırken, bizim ücretlerimiz çok düşük kaldı. Yeni intibak istiyoruz.