Çalışanın hayatı değişiyor

TAKVİM yeni yasayı açıklıyor. Esnaftan işçilere, öğretmenden memura tüm çalışma sistemi değişti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2013 Güncelleme 07 Ekim 2013, 16:10
Çalışanın hayatı değişiyor

İÇİNDEKİLER

Hükümet, esnaftan memura, Şırnak'taki öğretmenden ev kadına kadar milyonlarca kişinin yaşamını değiştirecek uygulamaları hayata geçirecek. Kısa süre içinde Meclis'e gönderilecek pakette, iş güvencesinin artırılmasından evlilik kredisine, memura part-time çalışma yolunun açılmasından doğum iznine kadar yeni birçok adım yer alıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in Başbakan Erdoğan'a sunacağı paketteki konuları TAKVİM açıklıyor.

EVLENENE KREDİ
Gençlerin evliliğe teşviki için faizsiz kredi verilmesi ve TOKİ'den öncelikli ev sahibi olmaları pakette yer alıyor. Evlenen çiftlere destek kıdem düzenlemesinde de yer alacak. İlk kez ev alanlar kıdem tazminatının yarısını isteyebilecek.

TAŞERON GÜLECEK
Yaklaşık 1 milyonu aşkın taşeron işçisi ile 3 yıllık sürelerle sözleşme yapılarak, her yıl sözleşmesi yenilendiği için yaşanan hak kayıpları önleniyor. İşçilerin ücretleri iyileştiriliyor. Devlet işçinin garantisi olacak.

ANNEYE TAM MAAŞ
Doğum izni 16 haftadan 18 haftaya çıkarken, bebeği olan kadına yarı zamanlı çalışma izni geliyor. Anne kısmi çalışsa da maaşını tam alacak. Çocuk yardımı gelecek.

ÖNCE BATI GÖREVİ
Yeni
yasaya göre memurların öncelikli olarak batı illerine atanması öngörülüyor. Memur, bu illerde 3 yıl görev yapıp tecrübe edindikten sonra, Doğu illerine gönderilecek. Şark görevi gönüllülük esasına göre olacak.

İŞSİZE FAZLA PARA
İşsizlik Fonu'nun işlevi artırılıyor. Nitelikli, genç işsizlere daha fazla ödenek ayrılıyor. Yeni sistemde işsizlik maaşının yatan prime göre belirlenmesi öngörülüyor. Yüksek ücretli bir kişi işsiz kaldığında bin 500 liraya kadar maaş alabilecek.


İŞÇİ-MEMUR AYRIMI KALKSIN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Memur işçi ayrımı yapıp, işçi sendikası, memur sendikası olacağına anayasa değişikliği yapalım, çalışanlarda örgütlenme olur, çalışanların tek sendikası veya sendikaları olur" dedi. Bunun bir teklif olduğunu anlatan Çelik, "Taraflarla görüşülüp, karara bağlanabilir. Meclis ve sosyal taraflar olumlu bakarsa neden anayasa değişikliği olmasın" diye konuştu.

Hazal ATEŞ