Bebek desteği

Çalışan kadın, hamileliği boyunca ve çocuk 1 yaşına gelene kadar gece çalıştırılmayacak. 100-150 kadın çalışan bulunan işyerinde emzirme odası olacak. Sayı 150'yi geçince ise kreş kurulacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2013 Güncelleme 17 Ağustos 2013, 00:00
Bebek desteği

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gebe ve emziren kadınların çalıştırılma şartlarıyla ilgili olarak yeni düzenlemeler getirdi. Hazırlanan yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, işyerine en çok 250 metre uzaklıkta emzirme odası kurulacak. 150'den çok kadın çalışanı bulunan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakımı için uygun şartları taşıyan bir yurdun kurulması zorunlu olacak. Yurt işyerine 250 metreden daha uzaksa, işveren taşıt sağlamakla yükümlü olacak.

ERKEK DE EKLENEBİLECEK
Emzirme odası ve/veya yurt kurulması için gereken kadın çalışan sayısının hesabına, erkek çalışanlar arasından çocuğunun annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş olanlar da dahil edilecek. Böylelikle Türkiye'de ilk kez babalara da işyerlerinde bebek bakmak sorumluluğu verilmiş oldu. Oda ve yurtlardan, kadın çalışanların çocukları ile erkek çalışanların annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş çocukları faydalanacak. Odalara 0-1 yaşındaki, yurtlara ise velisinin isteği üzerine ilkokula kaydı yapılmayan 66 aylığa kadar çocuklar alınacak.

ÜCRETTE KESİNTİ YOK

* Çalışan, gebelik ve emzirmeye başlama halinde işverenini bilgilendirecek.
* İşveren, gebe veya emziren çalışanın sağlık ve güvenliği için tüm etkileri değerlendirerecek, gerekli önlemleri alacak.
* Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılacak. Bu halde çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmayacak. Ancak çalışanın başka işe aktarılması mümkün değilse, sağlık ve güvenliğinin korunması için gerekli süre içinde, isteği halinde çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ücretsiz izinli sayılması sağlanacak ve bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmayacak.

GÜNDE 7.5 SAATİ GEÇMEYECEK
* Emziren çalışanların, doğum izninin bitiminde ve işe başlamalarından önce, çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekecek.
* Gebe çalışanlara gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilecek.
* Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamayacak.
* Doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasak olacak. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca da gece çalıştırılamayacak.
* Gebe veya emziren çalışan, günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacak.
* İşveren, ilgili çalışanın çalışma koşullarını ve saatlerini, risklere maruz kalmasını önleyecek biçimde geçici olarak değiştirecek. Bunun mümkün olmaması halinde çalışanı başka bir işe aktarmak için gerekli önlemleri alacak.

FARK'INA VARACAĞIZ
Tüketici Hakları Kanun Tasarısı olarak bilinen düzenleme, özel hastaneleri de kapsayacak. Meclis'in mesaisinin başlamasıyla TBMM Sanayi Komisyonu'nda görüşülecek olan tasarıya, özel hastane ile ilgili düzenleme de eklenecek. Düzenleme ile özel hastaneler vatandaşa verdiği hizmeti detaylarıyla faturalandıracak.

DETAYLARI VERECEK
Tüketicinin haklarını korumak için hazırlanan yasa tasarısı, hastaları da koruyacak. Tasarıya eklenecek düzenleme ile özel hastaneler, hastaya verdiği sağlık hizmetini tüm ayrıntılarıyla fatura etmek zorunda kalacak. Düzenleme ile özel hastaneler, tüm hastalara muayeneden tahlillere, tetkiklerden operasyon ve yatış işlemlerine kadar hastaya yapılan tüm tedavileri ve fiyatlarını kalem kalem yazacak. Böylece hasta, hangi tedavinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılandığını, hangi tedavi ve tetkikte ne kadar fark alındığını bilecek.


Safure CANTÜRK - Hüsniye ORAL