Hastaya maaş

Maluliyet maaşı müjdesinin detayları belli oldu. Hayati organ nakli yapılanlara, tedaviye dirençli tüberküloz hastalarına, şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu olanlara, romatizmal ve nörolojik hastalara maluliyet hakkı geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ağustos 2013 Güncelleme 03 Ağustos 2013, 00:26
Hastaya maaş

İÇİNDEKİLER

Malullük kapsamı genişledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TAKVİM'in dün duyurduğu maluliyet müjdesinin detaylarını açıkladı. Maluliyet Tespit Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildiğini belirten Bakan Çelik, değişiklikle 40 yıllık birikmiş sorunları ortadan kaldırdıklarını söyledi. Hayati organ nakilleri sonrasında maluliyet hakkı getirdiklerine işaret eden Çelik, "Kronik böbrek hastalarına müjde, çünkü nakil sonrası maluliyet maaşları sürecek. Kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli yapılan hastalara da kontrolsüz maluliyet hakkı gelecek" dedi. Çelik, sadece böbrek süzme hızı 15 ml/dk'nın altındaki diyaliz hastalarına verilen maluliyet hakkını, böbrek süzme hızı 30 ml/dk'nın altına olanlara kadar genişlettiklerini kaydetti. Tedaviye dirençli tüberküloz hastalarına da maluliyet hakkı getirdiklerine dikkati çeken Çelik, bu kapsamda 15 bin hasta olduğunu dile getirdi. Çelik, kişisel bakımını yapamayacak, zorunlu ihtiyaçlarını gideremeyecek romatizmal ve nörolojik hastalara da maluliyet hakkı tanındığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

ÇALIŞAMAZ GÖRÜLÜRSE
"Örnek, tek tarafı felçliler, sara hastaları, spastik çocuklar, otizm gibi. Şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu, orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı olanlara maluliyet imkanı getiriyoruz. Birden fazla hastalığı olup çalışamaz durumda vatandaşlarımız vardı. Bu vatandaşlarımız mevzuata takıldıklarından maluliyet maaşı bağlanamıyordu. Öncesinde bu hastalıklar tek tek değerlendiriliyor ve hak ettiği halde maluliyet verilemiyordu. Yapılan değişiklikle hastanın genel durumunun değerlendirilmesi sonucunda çalışamaz durumda olduğu görülürse bu kişilere maluliyet maaşı bağlama imkanı getiriyoruz."

SGK, ÖZEL HASTANELERE 'HASTA KOTASI' GETİRDİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere hasta sınırı getirdi. Özelde çalışan sözleşmeli doktorlar 1 günde en fazla 60 hastaya bakabilecek. Acil servisin bu uygulamaların dışında tutulacağı bildirildi. SGK, Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde (SUT) yaptığı değişiklikle özel hastane doktorlarına hasta kotası getirdi. Kotayı geçen hastanenin masrafları SGK tarafından karşılanmayacak. Yine ilave ücretlerle ilgili de değişiklikler yapıldı. Buna göre, ayakta tedavisi yapılabilen hastalardan üniversite hastanelerinde hiçbir şekilde ilave ücret alınamayacak.