Torba torba yenilik

Meclis'te 10 gündür devam eden yasa maratonu bitti. Torba Yasa ile hayatımızda birçok konuda yenilik gelirken, çalışanlara ve esnafa da müjde çıktı. 100 bin sözleşmeli kadroya kavuştu. 1.5 milyon kişiye muhtaçlık aylığı bağlanırken disiplin aff› da geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Temmuz 2013 Güncelleme 14 Temmuz 2013, 01:54
Torba torba yenilik

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 10 gündür Meclis'te görüşülen Torba Yasa, önceki gün tamamlandı. 80 kanunda yeni düzenleme yapan Torba Yasa, yaklaşık 100 ayrı konuda değişiklik öngörüyor. Vatandaşın hayatına yenilik getirecek bir çok konunun yanında, çalışanlara da bazı müjdeler yeni yasada yer aldı. Daha önce tüm detaylarını TAKVİM'den takip ettiğiniz, 'sözleşmelilere kadro' meselesi de çözüldü. Önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacak olan yasada birçok sosyal konuda da değişiklik yapıldı...

SÖZLEŞMELİ KURTULDU
Kamu kurumlarında ve belediyelerde sözleşmeli olarak çalışan 4B'li memurlar kadroya alındı. Bu şekilde, 100 bin memurun yıllardır süren çilesi de bitti ve kadro geldi.

24 MİLYON EHLİYET DEĞİŞECEK
Ömür boyu ehliyet dönemi tarihe karıştı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle 24 milyon ehliyetin 15 lira verilerek değiştirilmesi gerekecek.

ADAY SÜRÜCÜ UYGULAMASI
İlk kez sürücü belgesi alanlar, 1 yıl süreyle 'aday sürücü' olacak. Öte yandan kendi sınıfı dışında motorlu araç kullanan sürücüye de araç sahibine de 700'er lira para cezası verilecek.

1.5 MİLYON KİŞİYE MUHTAÇLIK AYLIĞI
Muhtaçlık aylığı almak için sınır 119.62 liradan 233 liraya yükseltildi. 18 yaşından küçük engellilerin sağlık harcamasını devlet karşılayacak. 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve cezaları da affedilecek. Yapılan düzenleme ile engelli ve muhtaç aylığı alan kişi sayısı 1.5 milyona çıkacak.

TURKCELL KRİZİ ÇÖZÜLDÜ
Turkcell'deki 'Genel Kurul' krizini çözen maddeye göre, SPK, yönetim kurulu toplantısı yeter sayısı sağlayamayan halka açık ortaklıkların yönetim kurullarına re'sen atama yapabilecek.

OSB'LERE İNDİRİM YAPILDI
Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yer alan tüm yapılar için yüzde 75 indirimli uygulanacak.

İŞYERİ HEKİMİ ERTELENDİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişiklikle, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, sağlık personeli görevlendirmesi zorunluluğu, tarihi kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Temmuz 2016, 50'den az çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Ocak 2014 tarihine ertelendi.

TMMOB'UN YETKİSİ KALKTI
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) vize verme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildi.

BAHİSÇİLERE HAPİS GELİYOR
Bahis veya şans oyunları oynatanlar ya da oynanmasına yer veya imkan sağlayanlar, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Yurt dışında oynatılan spor müsabakalarına dayalı şans oyunlarının, internet yoluyla Türkiye'den oynanmasına imkan sağlayanlar, 4 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

VEKİL ÖĞRETİCİYE KADRO
Haziran 2013 itibariyle Diyanet'e bağlı Kuran kurslarında vekil Kuran kursu öğreticisi olarak görev yapanlar ile 4 Mayıs 2005- 30 Haziran 2013 tarihleri arasında en az üç ay süreyle kuruma bağla Kuran kurslarında vekil Kuran kursu öğreticisi olarak görev yapanlar, kadroya geçirilecek.

YURTDIŞINDA KOLAY TEDAVİ
Sağlık Bakanlığı'nın yurt içinde tedavisinin yapılamadığı tespit ettiği kişiler, yurtdışına gönderilecek. SGK'ye gönderilen sağlık hizmetleri faturalarında yer alan işlemlerin ayrıntısı belirtilemediği durumlarda, fatura bedelinin yüzde yarısı SGK tarafından, yarısı da kişilerin kendi kurumları tarafından karşılanacak.

28 ŞUBAT'TA ATILANLARA AF GELDi
28 Şubat sürecinde disiplin cezası nedeniyle memuriyetten çıkarılanların, yeniden göreve alınmasında atama sayısı sınırlaması uygulanmayacak. Bu durumdaki kişilerin, 3 ay içinde başvuru yapması gerekecek. 28 Şubat 1997-23 Mart 1999 arasında aldıkları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona eren, ancak haklarında verilen disiplin cezaları ortadan kaldırılanların, sigorta primleri kurumlarınca ödenecek.

ESNAFA MÜJDE
Faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın, işletmesini sanayi siciline kayıt ettirmeyenlere, idari para cezası uygulanmamasına ilişkin tarih, 1 Temmuz 2014'ten 31 Aralık 2014'e uzatıldı. Önümüzdeki yıl sonuna kadar kayıt yaptıran, para cezası ödemekten kurtulacak.

KOPYA ÇEKENE 4 YIL HAPİS
ÖSYM' nin sınavlarında bireysel veya toplu olarak kopya çeken kişilere, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. ÖSYM tarafından yapılan sınavların soru ve cevapları, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında istenemeyecek.