Rama'zam pidesi

Ramazan yaklaşırken; pide fiyatları da belli olmaya başladı. İstanbul'da gramaj azaltılıp, fiyat aynı bırakıldı, yani yüzde 33'lük gizli zam yapıldı. Fırıncılar Federasyonu, Ankara için de zam açıkladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2013 Güncelleme 02 Temmuz 2013, 00:37
Rama’zam pidesi

İÇİNDEKİLER

Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden pidede merakla beklenen fiyatlar açıklanmaya başladı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu, geçen yıl kilogramı azami 4.30 lira olan pidenin fiyatının, bu yıl 5 liraya yükseltildiğini kaydetti.

Böylece pidede azami kilogram fiyatı yüzde 16 artmış oldu. Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, bu yıl Ankara'da ve Kocaeli'de 350 gram pidenin, İstanbul'da 300 gram pidenin 1.5 liradan satışa sunulacağını söyledi. Bunun yanında 450 gram pidenin 2 lira olduğu illerin de bulunduğunu dile getiren Balcı, pidenin kilogram fiyatlarının 4 lira ile 5 lira arasında illerin maliyet hesaplarına göre değiştiğini, Türkiye genelinde kilogramı 5 liranın üzerinde satışın olamayacağını ifade etti.

'5 YILDIR ARTIŞ OLMUYORDU'
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz da, 2008'den beri pide fiyatlarına zam yapmadıklarını ve bu yıl İstanbul Fırıncılar Odası'nın talebi üzerine inceleme yaptıklarını belirterek, "İstanbul'da 300 gram olan pideyi 1.5 liradan satışa sunmaya karar verdik. 400 gramdı. 100 gram düşürdük" dedi. İstanbul'da geçen yıl 400 gramı 1.5 lira olan pide, bu yıl 300 gramı 1.5 liraya satılacak. Gramaj azaltılarak yüzde 33'lük gizli zam yapılmış oldu.

MEGAKENTTE EKMEĞE ZAM YOK
İstanbuL Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, ekmeğe kesinlikle zam yapmayacaklarını, bunu istemediklerini söyledi. Ekmeğin ambalaja girmesi konusunda değerlendirme yapan Özer, şunları söyledi: "Biz fırınlarımızdan ambalajsız ekmek satacağız. Ambalajsız olarak bakkal ve bayilerimize göndereceğiz. Ancak buralarda çok kolay ulaşılabilecek yerlere eldiven ve poşet konulacak. Vatandaş da önce eldiveni giyecek ekmeğini alıp ambalajına koyacak."

ARTIK 'KATKI' OLMAYACAK
Yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine' göre ekmekte herhangi bir katkı maddesi kullanılmayacağını hatırlatan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, şöyle devam etti: "Ekmek ve pide bugünden itibaren katkısız olarak İstanbul halkına sunulacak. Bugün bir milat. Bununla ilgili fırıncılarımız elindeki stokları bitirecekler. Bundan böyle ekmeklerde de hiç katkı maddesi kullanmayacaklar."

FIRINLARDA 3 MİLYONLUK İSRAF
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, günlük 6 milyon ekmeğin 3 milyonunun fırınlarda israf edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu da fırın enflasyonundan kaynaklanıyor. Bir taraftan halkımızı bu konularda bilinçlendirirken, bir taraftan yüzde 50 israfa sebep olan bu olumsuz uygulamayı da yönetmeliklerle olumlu hale getirmemiz gerekiyor ki israf konusunda netice alalım."