Alkol.com'a yasa ayarı

Alkollü içecek firmaları, yeni yasadan sonra internet sitelerini de kapatıp, tüm tanıtımları durdurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Haziran 2013 Güncelleme 14 Haziran 2013, 00:00
Alkol.com’a yasa ayarı

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önceki gün onayladığı, alkol satışı, reklamı ile tüketiminde köklü değişiklikler yapan yasal düzenlemenin ardından, içki markalarının internet siteleri de kapanmaya başladı. İlk olarak Anadolu Holding bünyesindeki Efes Pilsen'in internet sitesi efespilsen.com.tr'de, "11 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 6487 nolu kanunun 'Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz' hükmü gereğince sitemize erişim engellenmiştir. Ama biz bizi görmesek de tanır, görmesek de biliriz" yazısı yer aldı. Türk Tuborg da, sitesini sadeleştirilerek, tüm ürün görsellerini kaldırdı. Marka, siteye sadece arpa fotoğrafları koydu. Alkollü içki satan şirketlerin,ceza almamak için her ihtimale karşın sitelerini kapattıkları belirtiliyor.

SON SESLENİŞ
Doluca Şarapları da sitesine, siyah kurdela bağlanmış bir kadeh şarap koyarak, şu notu yazdı: "Doluca Ailesi olarak size bu sayfalardan artık son kez sesleniyoruz. Bizin için bardağın dolu tarafı; sizlere buradan seslenemeyecek de olsak, en değerli anlarınızda hala birlikte olacağımızı bilmek."

DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
* Yasal düzenleme alkol reklamları ve tüketimine yönelik şu hükümleri içeriyor:
* Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Alkollü içkilere dönük uluslararası tanıtım fuarları bu kapsamda olmayacak.
* Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinlikte ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanamayacak.
* Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilmeyecek.
* Perakende alkollü içki satışı yapılan işyerlerindeki alkollü içkilerin konduğu ve üzerlerinde alkollü içkilerin marka, amblem ve logosu bulunan mevcut soğutucular, işyerlerinin kapalı bölümlerinde bulunması kaydıyla, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 3 yıl süreyle kullanılabilir.
* Bar ya da restoranın dışında alkollü içki kullanılamayacak.


ÖZLEM KAMER TERCANLI