Türkiye'ye çok büyük müjde!

Türkiye'nin ekonomi alanında attığı büyük adımlar ve elde ettiği başarılar geç de olsa karşılığını almaya başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, kredi notumuzu 'yatırım yapılabilir' seviyeye çekti. Peki bu ne anlama geliyor? İşte yanıtı...

Giriş Tarihi 17 Mayıs 2013, 00:00 Güncelleme 17 Mayıs 2013, 14:44
Türkiye’ye çok büyük müjde!

İÇİNDEKİLER

Sıfırcı hoca olarak bilinen Moody's nisanda sinyalini verdiği not artışını Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasına denk getirdi. Reyting kuruluşu, ülkemizin notunu yatırım yapılabilir düzey olan Baa3'e yükseltti

Kıt not verdiği için 'sıfırcı hoca' olarak bilinen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkardı. Yabancı para birimi cinsinden notumuzu bir kademe artırarak Baa3'e yükseltti. Böylece Fitch'den 6 ay sonra gelen not artışı haberiyle Türkiye süper lige çıkmış oldu. Çift yatırım yapılabilir notuyla Türkiye'ye dev kurumsal yabancı fonların akın etmesi bekleniyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ ETKİLEDİ
Reyting şirketi bir ay önce hükümetin başlattığı çözüm sürecinin kredi notu için pozitif bir adım olduğunu kaydederek artış sinyali vermişti. Dün yapılan açıklamada "Not artırımında kamu finansmanı değerlerinde son dönemde gerçekleşen ve beklenen iyileşme etkili oldu" da denildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Alınan karar yerinde ancak gecikmiş bir karardır" dedi. Babacan, şöyle konuştu: "Artık ülkemiz tam anlamıyla yatırım seviyesine sahip (full investment grade) bir ülke olarak görülecektir. Böylece, daha önce kredi notu nedeniyle ülkemiz varlıklarına yatırım yapamayan bazı uluslararası kurumsal yatırımcıların yatırımlarını ülkemize yönlendirmelerinin önünde teknik bir engel kalmamış olacaktır." Babacan, 14 Mayıs'ta IMF'ye borcun 19 sonra kapandığının da altını çizdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Notumuz daha önceden yükseltilseydi 10 yıl içinde 30-40 milyar dolar daha yabancı sermaye Türkiye'ye gelecekti. Artık biz bu parayı önümüzdeki dönemde bekliyoruz" dedi.

HAKKIMIZIN GECİKMİŞ TESLİMİ
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Moodys'in not artışı hakkında şunları söyledi: "Türkiye bu notu zaten hak ediyordu. Bu açıklamayı hakkımızın gecikmiş teslimi olarak görüyorum. CDS'lerimiz 110'larda. Notu bizden yüksek olan birçok ülkenin CDS primleri bizden daha yüksek. Bunu anlamak zor Artık gerek doğrudan yatırım anlamında gerek portföy yatırımı anlamında daha büyük yatırımlar bekliyoruz. Merkez Bankası bunun TL üzerinde yaratacağı baskılara hazırlıklı olmalı."