Güle güle IMF

Türkiye, dün tarihi bir gün yaşadı. 52 yıldır borç ilişkisi kurduğumuz IMF'ye son taksiti ödeyip rakamı sıfırladık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mayıs 2013 Güncelleme 15 Mayıs 2013, 02:28
Güle güle IMF

İÇİNDEKİLER

Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) ilk kez 1961 yılında stand-by anlaşması ile borç alan Türkiye'de, dün yeni bir devir başladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın tek tuşa basmasıyla, Türkiye'nin IMF'ye olan borcu kapandı.

412 MİLYON $ ÖDENDİ
Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun son taksitinin transferi, Merkez Bankası'nın Ankara Şubesi'nde gerçekleştirildi. Babacan'ın tuşa basmasıyla 2'si dolar, 2'si euro olmak üzere 4 ayrı transferle IMF'ye olan 412 milyon dolarlık son taksit ödendi. Meclis'te konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye uzun bir aranın ardından IMF'ye olan borcunu ödedi, sıfırladı ve bu borcu kapattı" dedi. Bugün Türkiye'de tarihe tanıklık edildiğini, büyüyen, güçlenen Türkiye yolunda çok önemli bir aşamaya geçtiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin artık IMF'ye borcu olan değil, tam tersine IMF'ye borç vermek için müzakereler yürüten bir ülke olduğunu belirtti. Ali Babacan ise, "Tarihi bir günü yaşıyoruz. Yaklaşık 19 yıldan sonra Türkiye'nin IMF'ye borcunun sıfırlandığı tarih" diye konuştu. Türkiye'nin IMF'ye kredi sağlayan ülkeler grubuna girdiğini vurgulayan Babacan, şöyle devam etti: "Toplamda 5 milyar dolarlık bir taahhütte bulunduk. Bundan sonra buradan bir transfer yapmamız gerekirse, borç ödeme transferi değil, IMF'ye kredi verme transferi olacak."

56.5 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK
Türkiye'nin 11 Mart 1947'de IMF'nin faaliyete başlamasından 10 gün sonra 43 milyon dolarlık kota ile ona üye olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "IMF'den ilk borç, 1961 yılında yapılan stand-by anlaşması ile Cemal Gürsel hükümeti tarafından alındı. Bugüne kadar 19 stand-by anlaşması yapıldı. Toplamda 56.5 milyar dolarlık borç ilişkisi kuruldu. Türkiye'nin IMF'ye olan borcu 2001 krizi sonrasında rekor bir düzeye ulaştı. 23.5 milyar dolarlık borç ile biz iktidarı devraldık."

BİR TUŞLA VEDA ETTİK!
IMF'ye olan borcun son taksitini Merkez Bankası'nda tuşa basarak ödeyen Ali Babacan, 2013'ün Türkiye ekonomisi için her alanda özel bir yıl olduğunu söyledi. Babacan, geçen yıl sonu itibarıyla 44 yılın en düşük enflasyon rakamının görüldüğünü hatırlatarak, yine bu yıl içerisinde Hazine'nin borçlanma faizlerinin tarihin en düşük seviyesine, yüzde 5'in dahi altına indiğini kaydetti.

8 CUMHURBAŞKANI, 38 HÜKÜMET ESKİTTİ
Türkiye, IMF ile 19 stand-by anlaşması yaptı. 52 yıllık IMF borç sarmalına 8 cumhurbaşkanı ve 38 hükümet tanıklık etti. Türkiye, IMF ile en çok anlaşma imzalayan 3 ülkeden biri oldu.