Dosya parasını bankadan alın

Yargıtay, dosya masrafını hukuksuz bulup, reddetti. Bu karar emsal teşkil ediyor. Aşağıdaki dilekçelerle bankaya başvurup paranızı alın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mart 2013 Güncelleme 20 Mart 2013, 01:28
Dosya parasını bankadan alın

İÇİNDEKİLER

Bankaların tüketicilerden aldıkları komisyon ve ücretlerin hukuksuz olduğu yolundaki mahkeme kararları her geçen gün artıyor. Dava açan her tüketici, bu masrafları geri alıyor. Son olarak Yargıtay 13'üncü Dairesi'nin kredi çekenlerden alınan dosya masrafıyla ilgili kararı da emsal oluşturacak. Yargıtay kararında, haksız şartların tüketici için bağlayıcı olmadığı ve şartları önceden hazırlanan sözleşmenin, tüketiciyle müzakere edilmeden hazırlandığının kabul edilmesi gerektiği vurgulanarak, şöyle denildi: "Sözleşme, banka tarafından daha önceden tek taraflı olarak hazırlanmış matbu ve standart sözleşmelerdir. 4077 Sayılı Yasa'nın 6'ncı maddesine göre, sözleşmenin bu maddesinin müzakere edilmediğinin kabulü gerekmektedir. Bu hükmün de tüketici aleyhine dengesizlik yarattığı ve iyi niyet kurallarına aykırı olduğu açıktır." Kararda, alınan dosya masrafının geri ödenmesi ile ilgili yerel mahkemenin kararı da onandı. Bu kararla birlikte, milyonlarca tüketici için dosya masrafını geri alma imkanı da doğmuş oldu.

NE YAPMALIYIZ?
Bir bankadan kredi kullanmış iseniz ve dosya masrafı adı altında para alınmışsa, önce bankaya örnek dilekçedeki gibi bir dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. Bu dilekçe sonucunda banka paranızı iade etmezse, bu kez tüketici hakem heyetine yine yayınladığımız örnek dilekçe ile başvurabilirsiniz. Kesilen dosya masrafı bin 161 liranın üzerindeyse başvurunuzu tüketici mahkemelerine yapmalısınız.



EKSTRENİZİ SAKLAYIN
Öte yandan milyonlarca kart kullanıcısı, aidatla ilgili sıkıntılar yaşamaya devam ediyor. Mahkeme kararları olmasına rağmen, bankalar aidatları almaya devam ediyor. Bu yüzden size gelen kart ekstrelerini mutlaka iyi inceleyin. Burada adınıza kesilmiş bir aidat varsa, bankaya müracaat ederek itirazınızı yapın.