Emeklinin kafası karıştı

Bugüne kadar hiçbir yetkilinin bahsetmediği '5240 gün sınırı', emeklileri şaşırttı. İntibak alamayan emekliler, 'Neden şimdi söyleniyor?' diye soruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2013 Güncelleme 11 Ocak 2013, 01:00
Emeklinin kafası karıştı

İÇİNDEKİLER

2000 yılından önce emekli olmuş yaklaşık 2 milyon işçi emeklisi, intibak farklarını Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) internet sitesinden öğrenmeye başladı. Bir kısım emeklilere belli miktarlarda zam çıkarken; binlercesi ise 'intibak farkınız yoktur' yazısı ile karşılaştı. Emekliler bununla ilgili itiraz dilekçeleri vermeye başlayınca da, SGK'dan önceki gün yapılan açıklamada, "Asgari kazanç üzerinden emekli olanların intibak farkından yararlanabilmesi için emekli gün sayılarının en az 5 bin 240 gün olması, 5 bin 240 günden az gün sayısıyla emekli olanların ise kazançlarının asgari kazancın üstünde olması gerekiyor" denildi.

KİMSE BAHSETMEMİŞTİ
Sosyal Güvenlik Kurumu, bir süredir insan üstü bir çalışma ile milyonlarca emeklinin arşivdeki dosyalarını çıkartarak maaşlarıyla ilgili hesaplamalarını yaptı. Uzun süredir devam eden çalışmalar tamamlanarak, emekliler için intibak artışı yapıldı. Ama bazı emekliler için hiç artış ortaya çıkmadı. Bugüne kadar gerek hükümet yetkililerinin gerekse SGK yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda, 2000 yılından önce emekli olmuş işçi emeklilerinin (bunların içinde malulen emekli olanlar, dul ve yetim aylığı alanlar da var) intibak farkı alacağı duyuruldu.

'6 BİN GÜN DE ALAMADI'
Bazı emekliler intibak artışını neden alamadıklarını sorunca da yapılan açıklamada '5 bin 240 gün sınırından' bahsedildi. Bugüne kadar hiç konusu olmayan 5 bin 240 gün sınırının neden daha önce emeklilere duyurulmadığı ve herkesin beklentiye sokulduğunu soran vatandaşlar, tepki gösteriyor. Bazı emekliler ise "Bizim 6 bin günümüz var ama yine alamadık. O zaman 5 bin 240 gün sınırının anlamı nedir?" diye soruyor.


* * *
Sosyal Güvenlik Kurumu'na 0312 207 80 00 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Çalışma Bakanlığı'nın çağrı merkezinin numarası ise 170.