Hak arayan emekliye azar!

Emekliler telefonlarımızı kilitledi. Ortak şikayet; bazı SGK müdürlüklerinde gördükleri kötü muamele ve azar. Niçin intibak alamadığını soran emekliye cevap verilmiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ocak 2013 Güncelleme 10 Ocak 2013, 00:23
Hak arayan emekliye azar!

İÇİNDEKİLER

Aylardır intibak zamlarını bekleyen emekliler, sonunda bu artışları maaşlarında görecek. Yaklaşık 2 milyon işçi emeklisinin maaşları bu ay intibak zammıyla birlikte enflasyon farkının da eklenmesiyle artacak. Bu arada 2000 yılından önce emekli olmuş işçi emeklisi vatandaşların bir kısmına intibak zammı çıkmadı. Bu vatandaşlar intibaktan faydalanamadıkları için tepki gösterirken; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerine başvurarak hesaplamanın yeniden yapılmasını isteyip ve niçin zam alamadıklarını öğrenmeye çalıştı.

KAPIDAN KOVULDUK
Gazetemizi telefon yağmuruna tutan emekliler, gittikleri bazı SGK müdürlüklerinde kapıdan kovulduklarını, azarlandıklarını ve dilekçeleri için hiçbir işlem yapılmadığını anlattı. Bu müdürlüklerin isimlerini de veren vatandaşlar, bazı memurların 'İşimiz çok. İtirazınızı Ankara'ya yapın' dediklerini iletti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile SGK Başkanı Fatih Acar'a seslenen emekliler, kendilerine kötü muamele yapılmasını önlemelerini istedi.

'HERKES ALAMAYACAK!'
Bu arada intibak zammı alamayan vatandaşlar ne yapacaklarını bilemiyor. SGK'nın dün yaptığı açıklamada ise, 2000 yılından önce emekli olmuş tüm işçi emeklilerinin intibak zammı alamadığı, bazılarının bu artıştan yararlanamadığı belirtiliyor.

BİLGİ ALABİLİRSİNİZ
Siz de en yakın SGK müdürlüğüne giderek kendi durumunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz. Eğer bir haksızlık yapıldığını düşünüyorsanız, bunun araştırılmasını yazılı olarak müracaat ederek isteyebilirsiniz. Bu arada size kötü muamele yapan, işlemlerinizi yapmak istemeyen müdürlükleri bize bildirebilirsiniz.

SGK DÜŞÜK PRİMLİ ÜÇRETLİYE İNTİBAK YOK!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), asgari kazanç üzerinden 5 bin ve daha az gün prim ödeyerek emekli olanlara intibaktan dolayı verilecek fark bulunmadığını bildirdi. Daha önce yetkililerin 2000 yılından önce emekli olan tüm işçi emeklilerine intibak verileceğini söylemelerine rağmen, bu son açıklama şaşırttı. İnternetten hiç intibak zammı alamadığını öğrenen binlerce emekli, bu duruma itiraz etmeye başlamıştı. SGK ise herkesin intibak zammı alamayacağını duyurdu.

5 BİN 240 GÜN SINIRI GETİRİLDİ
SGK'dan şu açıklama yapıldı: "Gerek prim ödeme gün sayısı, gerekse kazanç yönünden sisteme ilave katkısı olmayanlara bir artış olmaması doğaldır. Asgari kazanç üzerinden 5 bin gün ve daha az gün prim ödeyerek emekli olanlara, intibaktan dolayı verilecek bir fark bulunmamaktadır. Asgari kazanç üzerinden emekli olanların intibaktan yararlanabilmesi için emekli gün sayılarının en az 5 bin 240 gün olması, daha az gün sayısıyla emekli olanların ise kazançlarının asgari kazancın üstünde olması gerekmektedir."


* * *
Sosyal Güvenlik Kurumu'na 0312 207 80 00 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Çalışma Bakanlığı'nın çağrı merkezinin numarası ise 170.

* * *
TAKViM'i ARAYIN...
0 212 354 37 25 - 0 212 354 37 09 - 0 212 354 37 80 - 0 212 354 37 34