Kartta oyuna gelmeyin

Kart vurgunu için her yolu deneyen dolandırıcılar, şimdi de çöpten ekstre toplamaya başladı. En çok kullanılan 10 yöntemi inceleyin, kabus yaşamayın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2013 Güncelleme 07 Ocak 2013, 00:00
Kartta oyuna gelmeyin

İÇİNDEKİLER

Tüketicilerin hesaplarını boşaltmak isteyen dolandırıcılar sınır tanımıyor. Birbiri ardına yeni yöntemler geliştiriyor. Bu yöntemlere son olarak çöpten ekstre toplanarak yapılan dolandırıcılık eklendi. Kredi kartı sahiplerinin sikayetvar.com'a gönderdiği şikayetler, dolandırıcıların en çok kullandıkları 10 yöntemi ortaya koydu. İşte bu yöntemler:

Telefon açan dolandırıcılar, 'Bankadan arıyorum' diyerek kart bilgilerini alıyor.

Kaybolan kimlikler başa bela oluyor. Dolandırıcılar, ele geçirdikleri bu kimliklerle kredi kartları çıkartıyor, borcu ödemek kimlik kaybedene kalıyor.

Kart sahibinin kimlik, kredi kart bilgileri öğrenilerek, bankaya telefonla veya başvuru formuyla müracaat ediliyor. Eldeki bilgilerle kartın adresi değiştiriliyor ve bir süre sonra kaybolma bahanesiyle yeni adrese yeni kart isteniyor.

Dolandırıcıların
yeni hedefi sosyal medya. Kendilerini yakın akraba, arkadaş gibi gösterip borç para istiyorlar.

Kartının arkasındaki manyetik şerit bilgilerini silip, buraya başka birinin bilgilerini giriyorlar.

Dolandırıcılar, çöpten ekstreleri toplayıp, kart sahiplerine ulaşıyor. Bankadan kart değişikliği için aradıklarını söylüyorlar.
Ekstreden öğrendiklerinden bahsedip güven oluşturarak, kart bilgilerini alıyorlar.

Telefonla arayıp, 'elektrik şirketinden, su şirketinden arıyoruz' gibi ifadeler kullanılıp indirim yapılacağı söyleniyor.
Kart bilgileri isteniyor.

Bilgisayarlara virüs salan dolandırıcılar, bu yolla kart, kimlik ve şifre bilgilerini ele geçiriyor.

ATM'lere kağıt vb. şeyler yerleştiren dolandırıcılar, para çekmek isteyenin kartı sıkışınca yardım bahanesiyle gelip şifreyi öğreniyor. Tüketici gidince kartı çıkartıp, başka yerden para çekiyorlar.

Telefonda 'Kefil olduğunuz kişi nedeniyle kara listedesiniz' diyorlar. Kart bilgilerini alıyorlar.