Döner kısır yapıyor

Vatandaşın sağlığına ve cüzdanına göz diken hileciler boş durmuyor. Ucuz dönerin içine soya katılıyor. Hileli döner kısırlık ve erken ergenliğe yol açıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2013 Güncelleme 06 Ocak 2013, 02:19
Döner kısır yapıyor

İÇİNDEKİLER

Piyasada 2 liraya satılan et dönerin içindeki soya, insan sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, yüzde 40 et, yüzde 60 soyadan oluşan dönerin erkeklerde sperm sayısını düşürerek kısırlığa, kızlarda ise erken ergenliğe yol açtığını söyledi.

ÇOCUKLAR TEHLİKEDE
Özellikle okul çevrelerinde ucuza satılan et dönerin gelişme çağındaki çocukları olumsuz etkileyecek sorunlara yol açtığı öğrenildi. Dönercilerin ucuza maletmek için etin içine soya kattıkları belirtiliyor. Uzmanlar soyanın dönerin içindeki oranının yüzde 60'a ulaştığını hatta bazen geçtiğini de belirtiyor. Beslenme uzmanları ve toksikologlar, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yoğun sıklıkla tüketilen et dönerin içine soya katılmış olarak sık yenilmesi halinde erkeklerde kısırlığa yol açtığını savunuyor. Soyanın içerdiği östrojenik maddeler içermesi nedeniyle gelişme çağındaki çocukların sağlıklı büyümesini engelliyor. Uzmanlara göre, sıklıkla tüketilen soyalı döner, erkek çocuklarında sperm sayısını düşürerek kısırlığa, kız çocuklarında ise erken göğüs büyümesi ve erken yaşta adet görülmesine neden oluyor.

BU FİYATA ET OLUR MU?
Büyükşehirlerdeki birçok büfe ve lokantada et ve tavuk döner 1 -2 liraya satılıyor. Etin kilosu 30- 40 lira arasında. Sadece yarım ekmeğin bile 50 kuruş olduğu düşünülünce 2 liraya satılan dönerin içine ne konulduğu soru işareti oluyor.

BEBEK MAMASINDA YENİ TEHLİKE!
TAKVİM'in daha önce gündeme getirdiği bebek mamalarının ambalajında zehirli BPA maddesi haberinden sonra, Ahaber'de yayınlanan Deşifre programında da çocuklar için yeni bir tehlike gündeme getirildi. Mehmet Ali Önel yönetimindeki programda, Süt Üretici ve Tüketicileri Grubu Sözcüsü Çapar Kanat, ölümlere yol açtığı için dünyanın bir çok ülkesinde yasaklanan petrol türevi "Melamin"in Türkiye'de bebek mamalarına katıldığını ileri sürdü. Onkolog Dr.Yavuz Dizdar ise Ankara Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmayı hatırlatarak yoğurtların yüzde 44'ün de melamin olduğunu belirtti. Veteriner Bilal Sarı, yoğurtlara da su tutması için bebek bezinde kullanılan jelden katıldığını öne sürdü.