Cüzdanlar duman altı

Sigaraya beklenen zam geldi, hesaplar karıştı. Günde 2 paket içilen bir ailede sigara masrafı yıllık 6 bin 840 lirayı buluyor. Aile sigarayı bıraksa, 2 yılda bir araba alabilir...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ocak 2013 Güncelleme 03 Ocak 2013, 02:49
Cüzdanlar duman altı

İÇİNDEKİLER

Sigaraya yapılan vergi artışı firmalarca fiyatlara yansıtılmaya başlandı. Sigaraya ilk zam Philsa'dan geldi. Paket başına ortalama 1 lirayı bulan artışlar yapıldı. Diğer firmaların da artış için sırada beklediği belirtiliyor. Sigaranın bir paketinin fiyatı 9.5 liraya çıkarken, tiryakinin hesabı da şaştı. Aynı aileden 2 kişinin günde 1'er paket sigara içtiği düşünülürse, aylık masraf 570 lirayı buluyor. Ailenin 2 yıllık sigara masrafı ise neredeyse bir araba parası oluyor.

2 TANESİ 1 EKMEK PARASI
2 kişinin sigara içtiği bir ailede yıllık sigara masrafı 6 bin 840 lirayı buluyor. Bu aile sigarayı bıraktığında, 2 yıl içinde 13 bin 680 lira tasarruf edebiliyor. Bu parayla da ortalama bir ikinci el araba alabiliyor. Bir paket sigaraya gelen zamla tane sigaranın fiyatı da 48 kuruşa yaklaştı. 2 adet sigara 95 kuruşu bulurken; 1 ekmek fiyatıyla eşitlendi. Yılda 5 milyar paket sigaranın içildiği Türkiye'de tiryakilerin bir kısmı bu fiyatlara tepki gösterirken, bazıları ise "Sigarayı bırakmak için bir fırsat olabilir" yorumunda bulunuyor. Bakanlar Kurulu, sigaraya uygulanan nispi vergi oranını yüzde 65'ten yüzde 65.25'e, asgari maktu vergi miktarını paket başına 2.90 liradan 3.15 liraya çıkartmış ve ayrıca paket başına 9 kuruşluk bir maktu vergi getirmişti. Böylece 8 liralık sigaradan devletin aldığı vergi, 5 lira 22 kuruştan 6 lira 53 kuruşa çıktı.

VERGi ESKi FiYATLAR YENi
Maliye'nin son dönemde sıkı denetim altına aldığı sigara firmalarıyla ilgili ciddi iddialar da zam haberleriyle birlikte gündeme geldi. İddialara göre; vergilerin 2013 yılının başında artacağını bilen bazı firmalar, yıl bitmeden dağıtıcı firmalara ihtiyaçlarının çok üzerinde sigara satışı yaptı. Piyasada 'açığa satış' denilen bu uygulama ile aslında piyasaya sürülmeyen yani tüketim fazlası olan bu sigaralar, 2012 vergileri ile işlem gördü. Ancak tiryakiye 2013'te ulaşacak olan bu ürünler, yeni fiyatlar ile satılacak. Böylece eski vergi oranlarıyla maliyetlendirilen sigaralar, zamlı fiyatlarla satılacak; aradaki fark ise firmaların cebinde kalacak.

SİGARA TEZGAH ALTINDA
Sigaraya zam geleceğinin haftalar öncesinden konuşulmaya başlanmasıyla hortlayan stokçular icraatlarına devam ediyor. Bazı sigaralar zamlı fiyatları açıklanınca hemen satışa çıkarken, fiyat açıklamayan firmaların ürünleri ise birçok yerde bulunmuyor. Vatandaşlar bayilere gittiklerinde 'Ürün gelmedi' bahanesiyle sigara bulamıyor.