Bakan Şimşek'ten hodri meydan

Bakan Şimşek,'Hemfikirseniz, hep birlikte ÖTV'yi kaldıralım, KDV'yi getirelim' dedi...

Giriş Tarihi 17 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 17 Aralık 2012, 18:35
Bakan Şimşek’ten hodri meydan

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bakanlıklarının 2013 bütçelerinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

2-B taşınmazlarının kıymet takdirlerini gözden geçirdiklerini bildiren Şimşek, satışların Ocak'ta başlayacağını öngördüklerini söyledi.

Şimşek, 2013 yılında damga vergisinden 8 milyar, harçlardan 10.2 milyar, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden 7.4 milyar, BSMV'den 6.3 milyar liralık gelir öngörüleri olduğunu kaydetti.

Leasing yöntemiyle geçen yıl sadece bir araç alındığını vurgulayan Şimşek, bunun yurt dışı hizmetlerde kullanılmak üzere Milli Savunma Bakanlığı tarafından alındığını ifade etti. Şimşek, diğer araçların kiralama yoluyla elde edilebildiğini dile getirerek, önümüzdeki yıl araç kiralamaya da imkan veren mal ve hizmet alımını aynı düzeyde tuttuklarını ve artışa izin vermediklerini söyledi.

Dolaylı vergilerin oranını düşürmek istediklerine işaret eden Şimşek, ''Bunu yapabilmek için önce vergiyi tabana yaymamız lazım. Sadece bu sene kira geliri elde edip beyanname vermeyen 371 bin yeni mükellef kazandık. Kayıtdışılıkla mücadelede başarılı olduğumuz oranda dolaylı vergilerde, üretimi, yatırımı teşvik edecek nitelikteki vergilerde farklı değerlendirmeye giderebiliriz'' diye konuştu.

Maliye Bakanı Şimşek, altında KDV olmadığı için KDV iadesinin de söz konusu olmadığını belirterek, ''Hemfikirseniz, hep birlikte ÖTV'yi kaldıralım, KDV'yi getirelim. O konuda da son derece açığım. AB'de altın ve mücevherde ne uygulama varsa aynısını yapmaya hazırım'' dedi.