45 milyonluk tavsiye

Milli Piyango'nun büyük ikramiyesi hayalleri süslerken; 45 milyon lira ile satın alınacakların listesi uzun. Yatırım uzmanlarına, 'Bu para nasıl değerlendirilir?' diye sorduk; önemli tavsiyeler aldık

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Aralık 2012 Güncelleme 15 Aralık 2012, 00:52
45 milyonluk tavsiye

İÇİNDEKİLER

Yılbaşı yaklaştıkça, Milli Piyango'nun vereceği 45 milyon liralık büyük ikramiye daha çok konuşulmaya başlandı. Fotoğrafları çekilen 45 milyon liralık banknotlar uç uca eklendiğinde İstanbul'dan Macaristan'a kadar uzanabiliyor. Biletlerin yüzde 63'ü 2 haftada tükenirken; zengin-fakir herkes 45 milyon liranın hayalini kuruyor. Bugüne kadar bu parayla neler alınacağı konuşulmuştu. Yüzlerce villa, yüzlerce otomobil almanın mümkün olduğu 45 milyon lirayı, başka şekilde değerlendirmek de mümkün. TAKVİM olarak, yatırım uzmanlarına 45 milyon lirayı değerlendirmenin yollarını sorduk. Uzmanlar, genelde risksiz olan gayrimenkulü önerirken; borsa, döviz altın gibi riskli yatırım araçları ile de bu parayı artırmanın mümkün olacağı belirtildi.

AL-BEKLE DÖNEMİ YOK
Uzmanlar, içinde bulunduğumuz ekonomik şartların 'al-bekle' dönemi olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Bu para aktif olarak yönetilmeli. Bir ürüne parayı bağlayıp beklemek, önümüzdeki 3-5 yıl için riskli olacaktır. Bu yüzden parayı artırmak isteyen talihli, aktif olarak yatırım araçlarını kullanmalı." Gayrimenkul alımını öneren uzmanlar ise, seçim yaparken bu konuda danışmanlık alınmasını da hatırlattı. İşte uzmanlardan talihlilere öneriler...

PARASINI BÖLMELİ
Ekonomist Doç. Dr. Yaşar ERDİNÇ:
"Parasının tamamını bankaya yatırır ise en düşük aylık geliri 120 bin lira olur. Ancak enflasyonu düşünmek gerek. Parasının bir kısmı ile enflasyonun 3 puan üstünü veren tahvil alabilir. Bir yerden getirisi olması gerekir, bu yüzden büyük kısmıyla konut almalı. Eğer hakim olduğu iş konusu varsa, katma değer oluşturacak bir işyeri kurup, istihdam oluşturmalı."

TAKSİ PLAKASI ALSIN
Anadolu Yatırım stratejisti Halil REÇBER
:
"Öncelikle bir psikolojik danışmana gitmeli. Daha sonra da mali bir danışman tutmalı. Sepet tavsiye ediyorum. Parasının büyük bir kısmıyla gayrimenkul alabilir. Geri kalanı ile uzun vadede dönüş için temettüsü yüksek hisseler alabilir, kısa vade için ise dolara yatırım yapabilir. Ayrıca hiç bitmeyecek bir sektör olan taksi plakası alabilir. Elinde bir miktarı nakit tutmalı."

RİSKTEN UZAKLAŞ
Ekonomist Yrd. Doç. Dr. Kadir TUNA:
"Finansal bilgisi olmayan vatandaş için mevduat, bono ve tahvil faizlerinin getirisi yüksek. Altın ve borsa ise risk taşıyor. Türkiye'de en az risk taşıyan ise ticari gayrimenkul yatırımı. Gayrimenkulden 2 şekilde kazanır. Hem kira getirisi, hem de değer artışı olacaktır. Gayrimenkulün getirisi yüksek ama paraya çevirmesi zor. Yatırımı çeşitlendirmek gerekir."

KONUT VE ARSA KAZANDIRIR
Ekonomist Erkin ŞAHİNÖZ
:
"Parayı aldığı gün ve vadesi çok önemli. Ocak'ın ilk haftasından Mart başına kadar borsadan ve altından yararlanabilir. Ancak Mart sonrası Haziran'a kadar bozulma bekliyorum. O bozulmada da çıkıp parayı faize kaydırabilir. Haziran sonrası dönemde ise yeniden borsa döviz, altın gibi riskli varlıklara yatırım yapabilir. Mütekabiliyet Yasası'nın avantajıyla yabancıların ilgisinin çok olduğu İstanbul, Bursa ve sahiller gibi bölgelerde arsa ve konut yatırımı, ciddi kazanç sağlar.


BURÇİN GÖKTAN