Zehirli gofret baskını

Takvim; gofret, waffle ve külaha zehirli boraks katıldığını ortaya çıkardı. Gıda Bakanlığı üreticilere ani baskın düzenleyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Aralık 2012 Güncelleme 13 Aralık 2012, 00:57
Zehirli gofret baskını

İÇİNDEKİLER

TAKVİM, gündemi belirlemeye devam ediyor. Ardı arda gıda skandallarını gündeme getiren TAKVİM, son olarak gofret, waffle ve dondurma külahlarında insan sağlığını tehdit eden boraks kullanıldığını ortaya çıkarttı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da büyük ses getiren bu haberi ihbar olarak kabul etti.

TEMİZLİK MADDESİ
Bakanlık, temizlik işlerinde kullanılan boraksın gofret, waffle ve külaha çıtır özelliği vermesi için katıldığını yazan TAKVİM'in haberi üzerine hemen harekete geçti. ABD'de yasak olan, Avrupa Birliği ülkelerinde ise gözaltında bulunan boraks maddesini yakın incelemeye alan Bakanlık, dondurma külahı, waffle ve gofret üreticilerine baskına hazırlanıyor. Bakanlık, baskınlar yapıp hem imalathanelerden hem de raflardan edindiği gofret, waffle ve külahları analiz edecek. Analiz sonuçlarında boraks maddesi tespit edilmesi durumunda, üreticiler cezalandırılacak. Bakanlık, önce üretici firmayı uyaracak ve para cezasına çarptıracak. Aynı uygulamayı sürdüren üreticiler, kamuoyuna ifşa edilecek, devamı halinde ise üretim durdurulacak.

MISIR ŞURUBU PANİĞİ SÜRÜYOR
Mısır şurubu ile ilgili yapılan araştırma ve açıklamalar tehlikenin boyutunu ortaya koyunca, vatandaş bu ürünlerden uzaklaşmaya başladı. Birçok ülkede yasak olmasına rağmen Türkiye'de Avrupa Birliği ortalamasından 4 kat fazla üretilen mısır şurubu ve içeriğindeki fruktoz dondurmadan meyveli yoğurda, meşrubattan bisküviye kadar birçok üründe kullanılıyor. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, "Fransa, İngiltere, Hollanda, Finlandiya, Danimarka ve İtalya'da nişasta bazlı şeker kotası 0, Almanya'da yüzde 1.92'dir. Türkiye'de ise şeker üretiminin yüzde 10'udur" demişti. Ünlü kalp cerrahı Bingür Sönmez ise mısır şurubunu 'çağın vebası' olarak nitelendirmişti.

SAĞLIĞA ZARARLI
Beyazlatıcı özelliği olan ve temizlik işlerinde kullanılan boraks, gıdaların da içine girdi. Uzmanlar, boraksın sağlığa zarar verdiğini söylüyor.


HÜSNİYE ORAL