Ocak'ta 322 lira intibak geliyor

Yaklaşık 2 milyon emekli, verilecek intibak zammını heyecanla bekliyor 322 liraya varan zam, Ocak 2013'te maaşla birlikte hesaplara yatacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2012 Güncelleme 09 Aralık 2012, 00:00
Ocak’ta 322 lira intibak geliyor

İÇİNDEKİLER

İntibak zammı için geri sayım başladı. Yaklaşık 2 milyon emekli, Ocak 2013'te intibak zammına kavuşacak. Ne kadar intibak zammı alacaklarını TAKVİM'in yayınladığı tablolardan öğrenen emekliler, telefonla da diğer sorularını iletiyor. TAKVİM'e emeklilerden soru yağıyor. Uzmanlarımız da bu soruları birer birer yanıtlıyor. İşte bu sorulardan bazıları ve yanıtları:

* Bağ-Kur emeklisiyim. 1999'da emekli oldum. İntibak kapsamında bulunuyor muyum? Mahmut Ç.
İntibak zammını kimlerin alacağıyla ilgili pek çok soru geliyor. Bu nedenle kapsama girenlerle ilgili detaylı bir bilgi vererek sizin ve pek çok emeklinin sorusunu yanıtlamış olalım. 2000 yılından önce emekli olmuş tüm SSK'lılar intibak zammı alacak. Emeklilik kararını 1999'da aldırmış ama maaşını 2000'de almaya başlamış SSK'lılar da intibaktan faydalanacak. SSK'dan malulen emekli olanlara ve yurt dışından gelip isteğe bağlı emekli olanlara da, eğer 2000 yılından önce emekli olmuşlarsa intibak zammı var. İntibak zammı alacak SSK'lıların sayısı yaklaşık 2 milyon. Bağ- Kur'lulardan ise 12 bin emekli intibak zammı alacak. 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan Bağ- Kur'lulara intibak zammı verilecek. Bu şartlara göre, siz intibak zammı kapsamında bulunmuyorsunuz.

* Banka sandıklarından emekli olanlar intibaktan faydalanabiliyor mu? Murat A.
Hayır. Banka sandıklarından emekli olanlar intibak zammından yararlanamıyor.

* İntibak düzenlemesi ile bir kereye mahsus mu para verilecek? Latif S.
İntibak düzenlemesi zammı içeriyor. Bir kerelik ödeme değil, maaş zammı olacak. İntibak zammı, Ocak 2013'te maaşlara yansıtılacak. Yapılacak intibak zammıyla yükselen aylık, emeklinin bundan sonraki maaşı olacak. Emeklilerin alacakları intibak zammı, 20 lira ila 322 lira arasında bulunuyor.

DUL VE YETİMLERİN DE MAAŞLARI ARTACAK
* Babam 1995'te SSK'dan emekli oldu. Vefatının ardından annem ve ben maaşınını almaya başladık. İntibak zammı alır mıyız? Songül M.
2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart 2002-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olan veya başvuruda bulunan vefat etmiş Bağ-Kur'luların yakınları da intibak zammından yararlanabiliyor. Siz de intibak kapsamında bulunuyorsunuz.

* 7 bin 400 prim gününden emekli oldum. Gösterge rakamımı tablolarda bulamadım. Ne kadar zam alırım? Meriç E.
Gösterge rakamınız düşük kalmışsa, güncellenmiştir. Yeni gösterge rakamınızın bilgisini, bulunduğunuz yere en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğünden ya da e-devlet şifresiyle internetten alabilirsiniz. Ardından, kendi prim gününüze uygun tablolara derece, kademe ve yeni gösterge rakamınıza göre bakıp zammınızı öğrenebilirsiniz.

TOPLU ÖDEME DE YAPILACAK
Emekliler en çok intibak zamlarının geriye doğru toplu olarak ödenip ödenmeyeceğini merak ediyor. Bu şekilde bir toplu ödeme olmayacak. İntibak zamları Ocak ayında maaşlara eklenecek. bu yüzden bir beklenti içine girmeyin. Fakat hesaplamalar sırasında maaşının eksik veya fazla ödendiği tespit edilen emekliler olduğu görüldü. Yaklaşık 2 bin 500 emekliye böyle bir toplu ödeme yapılacak. 3 bin 500 emeklinin ise fazla ödenen kısımlar maaşlarından kesilecek.

PRİM GÜNÜNE BAKIN
Emekli okurlarımızdan tablolarla ilgili pek çok soru alıyoruz. İntibak zammını öğrenmek isteyen emeklilerin, kendi prim gününe uygun tablolara bakması gerekiyor. Yayınladığımız tabloların başlığında, hangi prim gününe ait olduğu yer alıyor. Doğru prim günü tablosuna bakmanız önemli. Kendi prim gününüze ait tablolara bakarak, derece, kademe ve göstergenize göre alacağınız intibak zammını görebilirsiniz. Emeklilerimiz, intibak zamlarını uzmanlarımızın hazırladığı tablolardan öğrenebiliyor. Telefonla intibak zammını öğrenmek mümkün olmuyor.

TABLOLAR DEVAM EDECEK
Emekliler, intibak zammını TAKVİM'in hazırladığı tablolardan öğreniyor. Bugüne kadar üst göstergeden, 3 bin 600, 5 bin, 7 bin 400 ve 9 bin prim günlerinden emekli olanların intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıran okurlarımız için bu tablolara sayfalarımızda yeniden yer veriyoruz. Gazetemizi günü gününe takip ederek, siz de yeni yılda alacağınız intibak zammınızı öğrenebilirsiniz.