Çağın vebası

Ünlü cerrah Bingür Sönmez, dondurmadan yoğurda, çikolatadan meşrubata kadar her ürüne ucuz olduğu için giren mısır şurubuna, 'Çağın vebası' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Aralık 2012 Güncelleme 08 Aralık 2012, 01:48
Çağın vebası

İÇİNDEKİLER

İngiltere' de Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ile tekrar gündeme gelen mısır şurubu, tartışılmaya devam ediyor. Dondurmadan bisküviye, meyveli yoğurttan çikolataya, alkolsüz içeceklere kadar sanayide üretilen tüm gıdalarda bulunan mısır şurubu Türkiye'de de bolca kullanılıyor. Özellikle çocukların yediği gıda ürünlerinde kullanılan mısır şurubu, ihtiva ettiği fruktoz maddesiyle de sağlığı tehdit ediyor.

MALİYET DÜŞÜYOR
Normal şeker kullanmak maliyeti artırdığı için üreticilerin tercih ettiği mısır şurubu, daha az miktar ile daha çok tat verebiliyor. İnsanların bu şekilde fazla şeker tüketmesi sonucu obezite ve kansere kadar birçok sağlık sorunuyla karşılaştıklarını belirten uzmanlar, vatandaşları, özellikle çocuklarını bu tür ürünlere karşı korumaları konusunda uyarıyor. Türkiye'nin en ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise mısır şurubunu 'çağın vebası' olarak adlandırdı. Bu konuda vatandaşları uyaran Sönmez, şu bilgileri verdi: "Dünyada yaklaşık 6 bin hazır gıdanın içinde aspartam, yani yapay tatlandırıcı var. Yaklaşık 4 bin hazır yiyecekte de diğer tatlandırıcılar kullanılıyor. Kimyasal tatlandırıcılardan aspartam ve sakarin, market raflarındaki birçok yiyecekte yer alıyor. Bunlardan; diyet kola, meyve suları, hamur işi tatlılar, şekerlemeler, dondurma, reçel, jöle, marmelat, reçel, helva, sütlü tatlılar öne çıkıyor."

SALGINLARA YOL AÇIYOR
Tatlıların çoğunun da mısır şurubundan yapıldığını belirten Sönmez, şunları kaydetti: "Bu mısır şurubu çağın vebası gibi. Kalori, beslenme, diyabet ve kanser yönünden çok dikkatli olunmalı. Çünkü mısır şurubu, pancarın 10 katı daha zararlı. Mısır şurubundaki fruktoz, şeker pancarından elde edilen çay şekerine (sakaroz) göre daha kuvvetli bir tatlandırıcı. Fazla fruktozun obezite, diyabet, karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon ve kroner kalp hastalıklarına yol açtığı görülmüştür. Son 30 yılda mısır şurubu şerbeti kullanılması, obezite ve buna bağlı hastalıkların salgın şeklinde ortaya çıkmasına neden olmuştur."