Kötü niyetli banka kamuoyuna açıklanacak

KOBİ'ler, haksız yere krediyi geri çağıran bankalara karşı "teşhir" silahını çekti. 760 şirketin kurduğu TÜGİAD, kötü niyetli bankayı kamuoyuna açıklayacak. Dernek bankalar için kara liste oluşturacak

Giriş Tarihi 05 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 05 Aralık 2012, 09:06
Kötü niyetli banka kamuoyuna açıklanacak

İÇİNDEKİLER

Anadolu sermayesi, kendisine yüksek, büyük şirketlere ise düşük faizle kredi veren bankalara karşı organize mücadele etmeye hazırlanıyor. Türk ekonomisinin yüzde 95'ini oluşturan ve bankaların en önemli müşterisi olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) 'üretimden gelen gücünü' kullanmaya karar verdi. SABAH'ın, bazı bankaların en küçük olumsuzlukta krediyi çağırarak şirketlerin batmasına yol açtıklarını yazmasının ardından Anadolu şirketleri güçbirliği yapma kararı aldı. İlk adımı ise 760 şirketin üye olduğu Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) attı. Kredi müşterileri için 'tenhada sıkıştırdık' deyimini icat eden bankalara karşı birlikte hareket etme kararı alan dernek, bu tip kurumlardan kredi almamak, maaş ödemelerinde tercih etmemek gibi önlemler de alacak.

ONLARLA ÇALIŞMAYACAĞIZ

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, TÜGİAD üyelerinin, KOBİ'leri 'tenhada sıkıştırmaya' çalışan bankaların ismini teşhir etme kararı aldığını söyledi. Yücelen "Bu yolla müşterilerini mağdur eden bankalarla çalışmayacağız ve yapanları teşhir edeceğiz. Hatta onları 'güvenilmez' ilan edeceğiz" dedi. Yücelen, üyelerine alternatif iş ortakları önereceklerini de belirterek "Haksızlığı alışkanlık haline getiren kuruluşlarla etkin mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz" diye konuştu.

BU İŞTEN HERKES ZARAR GÖRECEK

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, özkaynakları yeterli olmayan girişimci ve yatırımcıların, krediyle büyümek zorunda olduğunu ancak bankaların bu şirketler güçlenmeden ele geçirmek istediklerini söyledi. Yücelen "Bu şirketlerin geri ödemesinde sorun olmadığı halde banka tarafından kredilerin çağrılması tek kelimeyle ahlaksızlık. Kredi verdiği müşterisinin kredisini geri çağırarak onu batıran bankacı kısa süre sonra iş yapacak müşteri bulamaz. Bu ona da zarar verir" diye konuştu.

Sabah