Oltaya zam takıldı

Piyasada bol miktarda balık olmasına rağmen, bazı fırsatçılar fiyatları artırdı. İstanbul'da fiyatı yüzde 7.8 artan balık, zam şampiyonları arasında yer aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Aralık 2012 Güncelleme 03 Aralık 2012, 01:39
Oltaya zam takıldı

İÇİNDEKİLER

Son 15 senenin en bol balık sezonu yaşanırken, vatandaş fırsatçıların ağına takıldı. Balık sezonunun devam etmesine rağmen, bazı fırsatçılar fiyatları yükseltti. Bunun etkisiyle İstanbul'da Kasım ayında fiyatı en çok artan 3 üründen 1'i balık oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO), Kasım ayında ve yıllık bazda İstanbul'da perakende fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri açıkladı. Buna göre; Kasım'da geçinme indeksindeki 67 maddenin fiyatında artış, 15 maddenin fiyatında ise azalış görüldü. Yaş üzüm, Kasım ayında Ekim'e göre yüzde 25.49 ile fiyatı en fazla artan ürün oldu. Aylık bazda fiyatı en fazla artan diğer ürünler de, yüzde 11.35 ile domates, yüzde 7.81 ile balık şeklinde sıralandı. Bol balık olmasına rağmen bu ürünün zam şampiyonları arasında yer alması dikkat çekti. Vatandaşa "Fırsatçılara karşı dikkatli olun" uyarısı yapan Balıkçı Kenan restoranlarının sahibi Kenan Balcı, "9'uncu ayda balık mevsimi başladı. Hâlâ bolluk devam ediyor. 15 yılın en bol mevsimini yaşıyoruz. Balık çok ancak, kâr hırsına kapılan fırsatçılar fiyatları artırıyor" dedi.

İHRACAT ARTTI
Bu yıl Türkiye'nin her köşesinde ucuza palamut ve hamsi satıldığını belirten Balcı, "Türk halkına yettiğimiz gibi yurt dışına da ciddi oranlarda balık ihraç ettik. Balıkçıların ve halkın şansı yaver gitti" diye konuştu. Balcı, hamsinin fiyatının geçen yıl bu zamanlarda 10-15 TL arasında değiştiğini, şimdi ise fiyatın 3-5 TL arasında olması gerektiğini kaydetti.

AYVA YÜZ GÜLDÜRDÜ
Kasım'da Ekim ayına göre, fiyatı en fazla azalan ürün ayva oldu. Ayvada yüzde 28.76'lık fiyat düşüşü yaşandı. Kasım'da önceki yılın aynı ayına göre fiyatı en çok azalan ürünler ise yüzde 23.93 oranla sivri biber, yüzde 22.56 ile kabak, yüzde 18.30 ile patlıcan şeklinde sıralandı. Yıllık bazda, kakaolu fındıklı bar yüzde 79.18 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.