Emekliler zammı her ay alacak

Emeklilere verilecek intibak zammı bir kerelik değil, aylık olarak maaşlara yansıyacak. Ocak 2013'de 2 milyon işçi emeklisinin alacağı yeni zamlar günü gününe TAKVİM'de...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Aralık 2012 Güncelleme 02 Aralık 2012, 19:53
Emekliler zammı her ay alacak

İÇİNDEKİLER

İntibak zamlarıyla ilgili yayınlarımız bütün hızıyla sürüyor. TAKVİM'in sunduğu bu dev hizmet sayesinde 2 milyon emekli Ocak ayında alacağı zam miktarını aylar öncesinden kolayca öğreniyor. Hazırladığımız tabloları günü gününe takip eden emekliler kendilerine ait zammı kuruşu kuruşuna öğrenerek, yeni maaşlarının kaç lira olacağını önceden bilmiş oluyor. Tablolarımız, tüm emeklilerimizin maaş zamlarını sunana kadar devam edecek. Bu arada kaçıranlar için tabloların tekrarlarını da yapıyoruz. Zamlarını yayınladığımız tablolardan öğrenen emeklilerimiz, gazetemizi de arayarak akıllarına takılan soruları soruyorlar. Emeklilerimizin sorduğu sorular ve cevaplardan bazıları şöyle:

* İntibak zammından kimler yararlanacak? (Suat Kaya)
İntibak zammını 31 Aralık 1999 tarihine kadar emekli olmuş tüm işçi emeklileri alacak. Yani 1.9 milyon işçi emeklisi intibak zammından yararlanacak. Bunların içinde yurt dışından gelip borçlananlar, malulen emekli olanlar da yer alıyor. Ayrıca dul yetim maaşı alanlar da intibak zammı alacak. 2000 yılında emekli olanlar bu artıştan yararlanamıyor. Fakat emeklilik başvurusunu 2000'den önce yapmış olanlar yararlanabiliyor.

* Kim, ne kadar zam alacak? (Ali Kanısıcak)
Alacağınız intibak zammı derece, kademe ve göstergeniz ile prim gün sayınıza göre değişiklik gösteriyor. En yüksek intibak zammı 322 lira olacak. Prim gün sayısının yüksek olması zammı da artırıyor. Uzmanlarımız tarafından hazırlanan tabloları takip ederek, zammınızı öğrenebilirsiniz. Uzmanlarımızın hazırladığı tabloları yayınlamaya devam edeceğiz.

* Zamlar bir kerelik mi verilecek? (Serpil Tekin)
İntibak zamları emeklilerin maaşlarını artıracak. Böylece alınacak zam miktarı sürekli geçerli olacak ve her ay artık bu yeni maaş alınacak.
Yayınlanan tablolarda aynı kademe ve derece olmasına rağmen niçin farklı zamlar çıkıyor? (Nimet Aytekin)
Bu farklar prim gün sayısından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden pirim gün sayısına göre yayımladığımız tabloları gün gün takip edip zammınızı öğrenebilirsiniz.

* Toplu para alınacak mı? (Muzaffer Ara)
İntibakta toplu para alınmayacak. Sadece belirlenen intibak zammı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren maaşlara yansıtılacak. Emeklilere geriye dönük bir ödeme yapılmayacak.

* Süper emeklilerle ilgili bir düzenleme var mı? (Kemal Karınca)
İntibak zammından yararlanmak için işçi emeklisi olmak ve 2000 yılından önce emekliye ayrılmak gerekiyor. Burada süper emekli olup olmadığınıza bakılmıyor. Süper emeklilerin kendi sorunlarıyla ilgili bir düzenleme ise bulunmuyor.

12 BİN BAĞ-KURLU'YA İNTİBAK VAR
Bağ-Kur emeklilerine de intibak zammı verilecek mi? 12 bin Bağ-Kur emeklisi de intibak zammı alacak. 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren ve emekli aylığı bağlanan 12 bin Bağ-Kur'luya intibak zammı verilecek. Bunun dışında kalan Bağ-Kurlu'lara ve emekli sandığı emeklilerine bir intibak zammı verilmeyecek. Bu emeklilerimiz normal uygulanan zamlarını alacaklar. Bağ-Kur'lular enflasyon zammı, memur emeklileri ise toplu görüşme ve enflasyon zammını Ocak'ta alacaklar.

TABLOLAR DEVAM EDECEK
Emekliler, intibak zammını TAKVİM'in hazırladığı tablolardan öğreniyor. Bugüne kadar üst göstergeden, 3 bin 600, 5 bin, 7 bin 400 ve 9 bin prim günlerinden emekli olanların intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıran okurlarımız için bu tablolara sayfalarımızda yeniden yer veriyoruz. Gazetemizi günü gününe takip ederek siz de alacağınız intibak zammını öğrenebilirsiniz.

BiLGiLERiNiZiÖĞRENiN
Takvim'in uzmanları emeklilerin intibak zamlarını kuruşu kuruşuna hesapladı. Emekliler, yayınladığımız bu tablolar sayesinde Ocak 2013'te verilmeye başlanacak intibak zammını şimdiden öğrenme imkanına kavuşuyor. İntibak zammını tablolarımızdan öğrenebilmek için, emeklilerimizin ellerinde prim günü, gösterge, derece ve kademe gibi bilgilerinin olması gerekiyor. Emekliler, bu bilgilerine ulaşmak için kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüğüne başvuruda bulunabilir. Ayrıca e-devlet şifresiyle de internetten bu bilgilere ulaşılabiliyor.

ÇİFTE ZAM GELİYOR
İntibak zammı alacak olan işçi emeklileri aynı zamanda Ocak ayında rutin artışlarını da maaşlarında görecek. Enflasyonun yılın ikinci yarısında oluşacağı yeni rakama göre, işçi emeklilerine farklar da Ocak ayında yatırılacak. Ayrıca öngörülen yeni yıl zammı da bu tarihte belirlenerek işçi emeklilerine yatırılacak. Verilecek zamların intibak sonrası oluşacak yeni maaşların üzerine eklenmesi bekleniyor. Bundan sonraki zamlar da, bu yeni maaş üzerinden hesaplanacak.